Prodaja novog vozila kreće početkom sledeće godine

Električna varijanta Citroena C3 sklapaće se u Srbiji

AutomobiliSrbijaVesti

18.4.2023 09:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Električna varijanta Citroena C3 sklapaće se u Srbiji Električna varijanta Citroena C3 sklapaće se u Srbiji
Nova generacija automobila Citroen C3, indijska i južnoamerička verzija, dobila je nagradu za Svetski urbani automobil godine za 2023. godinu, a još uvek se... Električna varijanta Citroena C3 sklapaće se u Srbiji

Nova generacija automobila Citroen C3, indijska i južnoamerička verzija, dobila je nagradu za Svetski urbani automobil godine za 2023. godinu, a još uvek se ne nudi na starom kontinentu. Novi evropski C3 biće predstavljen krajem ove godine i biće dosta drugačiji od nagrađenog.

Kako prenosi AutoRepublika, sledeći C3 će delimično poprimiti siluetu i avanturistički izgled međunarodnog C3, ali će se razlikovati od njega usvajanjem određenih stilskih kodova uvedenih u konceptu Oli.

Njegove termičke verzije proizvodiće se u Slovačkoj, dok će se električna varijanta sklapati u Srbiji. Predstavljanje automobila očekuje se krajem jeseni 2023. godine, a prodaja kreće u prvom kvartalu 2024. godine.

Novi C3 koji Citroen pravi za Evropu značajno će se razlikovati od svoje varijante indijskog porekla. Njegova platforma, motori i bezbednosna oprema biće drugačiji kako bi zadovoljili evropske standarde. Ovo će posebno važiti za njegovu električnu varijantu e-C3, koja će biti efikasnija od istoimenog indijskog modela.

Tokom 2022. godine Citroen je lansirao novu generaciju C3 (šifra CC21) u Indiji i Južnoj Americi. Dizajniran posebno za ova tržišta, ovaj podignuti gradski automobil tamo već uživa u komercijalnom uspehu.

U Indiji je u drugoj polovini 2022. godini prodato skoro 7.000 primeraka, što je brendu omogućilo da poveća godišnju prodaju skoro devet puta u ovoj zemlji.

S druge strane Atlantika 14.000 jedinica pronašlo je kupce nakon njegovog početka prodaje prošlog oktobra. Prodaja kompanije porasla je za 21,2 odsto u ovom regionu prošle godine.

Da bi nastavio ovaj zamah, neevropski Citroen C3 će moći da se osloni na trofej urbanog automobila godine od strane žirija izbora za Svetski automobil godine. Ovaj događaj okuplja 100 specijalizovanih novinara iz 32 zemlje sa više kontinenata. Ukupnu titulu svetskog automobila 2023. godine dobio je Hyundai Ioniq 6.

Osvajanjem ove titule C3 je nasledio Toyotu Yaris Cross koja je osvojila titulu prošle godine. Njegov rezultat od 707 poena mu je omogućio da ostavi iza GWM Ora Funky Cat (692 poena) i Volkswagen Taigo (665 poena).

Da bi se kvalifikovao za titulu Urbanog automobila, model mora biti dugačak najviše 4,25 metara (barem u teoriji, jer Taigo je duži 20 mm od toga), i da je dostupan na najmanje dva razmatrana glavna svetska tržišta (Latinska Amerika, Kina, SAD, Evropa, Indija, Japan, Koreja).

Iz kompanije Citroen ističu da je indijsko-američki C3 prvi model porodice od tri vozila međunarodnog karaktera, razvijen i proizveden lokalno. Prema informacijama AutoRepublike, drugi će biti sledeći C3 Aircross (CC24), koji će promeniti ime i takođe će doživeti tehnički i komercijalni dvostruki život.

Treća će biti trozapreminska limuzina u istom segmentu (CC22) koja neće imati evropskog pandana. Proizvođač tvrdi da postoji strategija koja ima za cilj povećanje globalnog obima brenda i smanjenje zavisnosti od Evrope.

  • ELLA

    18.4.2023 #1 Author

    Teško će ovaj automobil voziti nas prosečan građanin

    Odgovori

  • Dux011

    19.4.2023 #2 Author

    Svakako super zbog toga.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    19.4.2023 #3 Author

    Kod nas ce mali procenat ljudi da ga kupi…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...