EPIDEMIJA URUŠAVA MAĐARSKU PRIVREDU Dnevno bez posla ostaje 4.500 ljudi, sindikati strepe od novih otpuštanja

PreduzetnikSvetVesti

16.4.2020 14:26 Autor: Ljiljana Begović 0

EPIDEMIJA URUŠAVA MAĐARSKU PRIVREDU Dnevno bez posla ostaje 4.500 ljudi, sindikati strepe od novih otpuštanja EPIDEMIJA URUŠAVA MAĐARSKU PRIVREDU Dnevno bez posla ostaje 4.500 ljudi, sindikati strepe od novih otpuštanja
Prema podacima Stalnog konsultativnog foruma vlade i privatnika (VKF), protekle nedelje je u Mađarskoj svakog dana bez posla ostajalo po 4.500 radnika, znatno više... EPIDEMIJA URUŠAVA MAĐARSKU PRIVREDU Dnevno bez posla ostaje 4.500 ljudi, sindikati strepe od novih otpuštanja

Prema podacima Stalnog konsultativnog foruma vlade i privatnika (VKF), protekle nedelje je u Mađarskoj svakog dana bez posla ostajalo po 4.500 radnika, znatno više nego u prvim nedeljama epidemije. U početku se govorilo o gašenju 2.000 radnih mesta dnevno, a vodeći ministar u Ministarskom predsedništvu Gergelj Guljaš (Gergely Gulyas) je 4. aprila na konferenciji za novinare pominjao brojku od 4.000.

Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj je saopštilo da je u proteklih mesec i po dana registrovano 30.000 ljudi koji traže novi posao, ali u vodećim sindikatima smatraju da ih ima dvostruko više. U obrazloženju svoje procene navode zvanične podatke Nacionalnog saveta za zapošljavanje na čijem spisku je krajem februara bilo 264.000, a sada nešto više od 320.000 nezaposlenih, prenela je Radio-televizija Vojvodine.

Mađarska je u proteklih 10 godina uspela da procenat nezaposlenih svede na minimum, zahvaljujući snažnom privrednom rastu od oko četiri odsto godišnje, ali i činjenici da je blizu 600.000 građana, mahom mladih i obrazovanih, otišlo na rad u inostranstvo. Pojedine grane, poput građevinarstva, turizma, saobraćaja i zdravstva, postale su čak deficitarne, ali je virus korona, izgleda, sve preokrenuo.

Otkazi u firmama, pre svega u multinacionalnim kompanijama, gde su plate veće od prosečnih, dovele su do toga da se radno sposobni sve više okreću ka državnim preduzećima. Iz Mađarske državne železnice i Mađarske pošte stižu informacije da je broj zainteresovanih za prijem u stalni radni odnos naglo porastao, a i uslovi za zapošljavanje su nešto olakšani.

Predsednik Saveza mađarskih sindikata Laslo Kordaš (Laszlo Kordas) je ukazao da se finansijske rezerve u privatnim firmama polako tope, što će još više povećati talas otpuštanja. Prvi su se na udaru našli zaposleni na određeno vreme i pozajmljeni od drugih na takozvani lizing, a onda će se, kako je rekao, lepeza polako širiti.

Analitičari kretanja radne snega procenjuju da će do stabilizacije tržišta i pokretanja proizvodnje u Mađarskoj doći kroz šest meseci.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...