Turski predsednik smenio guvernera centralne banke

Erdogan ljut zbog politike visokih kamata

BankeInvesticijeNovacSvetVesti

21.3.2021 14:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Erdogan ljut zbog politike visokih kamata Erdogan ljut zbog politike visokih kamata
Samo pet meseci nakon što je preuzeo funkciju guvernera Centralne banke Turske, a kraće od dan pošto je podigao referentnu kamatnu stopu na 19... Erdogan ljut zbog politike visokih kamata

Samo pet meseci nakon što je preuzeo funkciju guvernera Centralne banke Turske, a kraće od dan pošto je podigao referentnu kamatnu stopu na 19 odsto, Nadži Agbal je smenjen. Novi guverner postao je Sahap Kavičoglu, ekonomista i bivši poslanik Erdoganove stranke „Pravda i razvoj“.

U saopštenju o smeni Agbala i postavljenju novog guvernera se ne navode tačni razlozi za promenu na čelu Centralne banke Turske.

Međutim, u turskim poslovnim krugovima se ovih dana može čuti da je odluku o smeni „diktirao Agbalov izbor monetarne politike“, imajući u vidu poznato protivljenje predsednika Erdogana visokim kamatnim stopama.

Agbal je pozvan da predvodi Centralnu banku Turske u momentu kada je turska lira zabeležila pad od rekordnih 8,58 odsto u odnosu na američki dolar. Situacija se relativno brzo smirila, ali je započelo glasno protivljenje Erdogana u odnosu na autonomiju i restriktivnu politiku monetarnih vlasti ove zemlje.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan veliki je protivnik visokih kamatnih stopa i smatra, suprotno svim tradicionalnim ekonomskim teorijama, da one utiču na rast inflacije. U jednom od svojih govora je visoke kamate nazvao „majkom svog zla“. Erdogan bi, inače, želeo smanjiti godišnju stopu inflacije na manje od deset odsto do kraja sledeće godine, odnosno na pet odsto do sledećih izbora, koji su zakazani za 2023. godinu.

Kavičoglu, čije je imenovanje usledilo u petak uveče,  nakon zatvaranja finansijskih tržišta, biće četvrti guverner centralne banke imenovan od novembra 2019. Trenutna inflacija u ovoj zemlji iznosi 15,6 odsto.

Tagovi
BANKE NOVAC

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...