U maju zabeležena rekordna inflacija u Turskoj još od 1998. godine

Erdogan želi dodatno da smanji kamatnu stopu uprkos inflaciji

BankeNovacSvetVesti

7.6.2022 08:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Erdogan želi dodatno da smanji kamatnu stopu uprkos inflaciji Erdogan želi dodatno da smanji kamatnu stopu uprkos inflaciji
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdoğan) izjavio je da želi ponovo da smanji kamatnu stopu pošto je inflacija u Turskoj u maju... Erdogan želi dodatno da smanji kamatnu stopu uprkos inflaciji

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdoğan) izjavio je da želi ponovo da smanji kamatnu stopu pošto je inflacija u Turskoj u maju dostigla 73,5 odsto na godišnjem nivou.

„Neka to niko ne očekuje od nas. Ova vlada neće podizati kamate. Naprotiv, nastavićemo da ih smanjujemo“, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare posle sastanka vlade, prenosi Beta.

Turski predsednik smatra, suprotno tradicionalnim ekonomskim teorijama, da visoke kamate podstiču inflaciju.

Erdogan je primorao centralnu banku krajem 2021. godine da smanji kamatnu stopu sa 19 odsto na 14 odsto, od septembra i decembra te godine, što je izazvalo kolaps nacionalne valute.

Inflacija u Turskoj je u maju dostigla 73,5 odsto na godišnjem nivou, najviše od decembra 1998. godine, podstaknuta rastom cena energije i hrane, pokazali su nedavni zvanični podaci.

Inflacija je inače u centru rasprave u Turskoj, godinu dana pre predsedničkih izbora, zakazanih za jun 2023. godine. Opozicija i mnogi ekonomisti optužuju Nacionalnu kancelariju za statistiku da svesno i u velikoj meri potcenjuje razmere inflacije.

„Mi nemamo problem sa inflacijom, već problem sa troškovima života“, rekao je Erdogan.

  • MARKO7

    7.6.2022 #1 Author

    Pa valjda će uspeti da smanji…

    Odgovori

  • TATJANA

    7.6.2022 #2 Author

    Onzna sta radi a izbori ga cekaju

    Odgovori

  • VILENJAK

    7.6.2022 #3 Author

    Šta tek mi da kažemo?!

    Odgovori

  • GOCA BG

    7.6.2022 #4 Author

    Znaju sta rade i zasto to rade…

    Odgovori

  • MARA

    7.6.2022 #5 Author

    Nadam se da zna šta radi…

    Odgovori

  • MAJALG

    9.6.2022 #6 Author

    Nije nesto sto nas treba da zanima, ali treba ispratiti na koji se oni nacin bore sa trenutnom ekenomskom krizom koja vlada u celom svetu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...