platforme za zakazivanje vožnje se bune protiv predloženih izmena

EU donosi zakon koji će popraviti položaj gig radnika

EUHi-techU fokusuVesti

29.11.2021 08:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EU donosi zakon koji će popraviti položaj gig radnika EU donosi zakon koji će popraviti položaj gig radnika
Radnici na online platformama trebalo bi da uživaju ista prava kao i zaposleni u sigurnijim oblicima zaposlenja, navodi se u poverljivom dokumentu Evropske komisije... EU donosi zakon koji će popraviti položaj gig radnika

Radnici na online platformama trebalo bi da uživaju ista prava kao i zaposleni u sigurnijim oblicima zaposlenja, navodi se u poverljivom dokumentu Evropske komisije u kojem se pominje predlog zakona čije se donošenje pred Evropksim parlamentom očekuje u naredne dve godine.

Brisel želi da se prava prošire na takozvane gig radnike u EU „bez obzira na ugovornu odredbu“ kao što je to već slučaj sa Uberom ili nekim sličnim kompanijama, što znači da bi prava radnika bila povezana sa poslom koji obavljaju, bez obzira na to kako su opisana u bilo kom ugovoru, piše Financial Times.

Nakon višemesečnih konsultacija, predlozima se traži zaštita radnika na platformamam od otpuštanja i negativnog postupanja i pravo na odštetu u slučajevima u kojima su njihova prava povređena.

U nacrtu predloga, o kojem se još uvek raspravlja među regulatorima EU, kaže se da zemlje članice moraju da obezbede da gig radnici budu zaposleni, a da oni čiji je rad prekinut „imaju pristup efikasnom i nepristrasnom rešavanju sporova i pravo na obeštećenje, uključujući adekvatnu nadoknadu“ ako njihova prava budu prekršena.

„Digitalizacija menja svet rada, poboljšava produktivnost i povećava fleksibilnost“, navodi se u nacrtu. „Ovo je stvorilo nove mogućnosti za tržište rada, ali i opteretilo tradicionalne modele zapošljavanja i organizacije rada.

Evropska komisija, izvršno telo EU, trebalo bi da objavi predloge 8. decembra nakon konsultacija sa radničkim sindikatima i kompanijama za prevoz automobila.

U februaru je evropski komesar za poslove i socijalna prava Nikolas Šmit (Nicolas Schmit) rekao: „Želimo da radnici platforme imaju pristup istim pravima kao i svi drugi radnici“ bez obzira na njihov status.

Nacrt naglašava kako je nekoliko sudskih sporova u Evropi otkrilo da je radni status radnika u digitalnoj ekonomiji stalno pogrešno klasifikovan.

Ova inicijativa se dešava nakon niza odluka u zemljama širom Evrope, uključujući Veliku Britaniju, Španiju, Italiju, Grčku i Holandiju, o tome da li su radnici u aplikacijama za zakazivanje vožnje samozaposleni.

Prošlog avgusta Španija je uvela nove zakone za gig radnike, reklasifikujući ih u zaposlene. Francuska nije uspela da im dodeli status zaposlenih i umesto toga tamošnje vlasti su odobrile plan da radnici biraju predstavnike koji će tražiti dogovore o socijalnim pitanjima. Najviši britanski sud presudio je u februaru da su vozači Ubera radnici koji imaju prava kao što je minimalna plata.

Industrijska tela koja predstavljaju kompanije koje se bave prevozom će ove nedelje intenzivirati svoje napore u lobiranju koje se suprotstavlja predlozima komisije. Oni tvrde da ne želi da svaki gig radnik bude reklasifikovan kao zaposleni i da takav zakon rizikuje gubitak posla.

Insajderi iz industrije su posebno zabrinuti da bi reklasifikacija gig radnika u zaposlene na nivou EU dovela do stotina sudskih slučajeva u 27 država članica bloka.

U nacrtu se kaže da će kriterijume za klasifikaciju radnika kao zaposlenih definisati zemlje članice, što dovodi do zabrinutosti zbog nedostatka sigurnosti za platforme ili platformske radnike.

U pozicijskom dokumentu MoveEU, trgovinskog tela koje predstavlja kompanije koje se bave prevozom, uključujući Uber i FreeNov, stoji: „Platforme za prihvat vožnje su veoma spremne da podrže poboljšanje uslova rada radnika platformi. Ali stvaranje veće pravne nesigurnosti i sudskih sporova samo će dovesti do manje radnih prilika za stotine hiljada radnika ovakvih platformi širom Evrope.”

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...