Žene u Evropskoj uniji u proseku zarađuju 13 odsto manje od muškaraca

EU odobrila nova pravila za smanjenje nejednakosti u platama

EUVesti

25.4.2023 12:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

EU odobrila nova pravila za smanjenje nejednakosti u platama EU odobrila nova pravila za smanjenje nejednakosti u platama
Zemlje članice Evropske unije (EU) u ponedeljak su odobrile nova pravila kojima će se smanjiti nejednakost u platama između muškaraca i žena. „Zakon o... EU odobrila nova pravila za smanjenje nejednakosti u platama

Zemlje članice Evropske unije (EU) u ponedeljak su odobrile nova pravila kojima će se smanjiti nejednakost u platama između muškaraca i žena.

„Zakon o transparentnosti plata ima za cilj da smanji jaz u platama između polova i pomogne u borbi protiv platne diskriminacije“, navodi se u saopštenju Saveta EU.

Žene u EU trenutno u proseku zarađuju 13 odsto manje od muškaraca, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

Zakon sadrži obavezujuće mere koje prisiljavaju kompanije sa više od 250 zaposlenih da godišnje izveštavaju o razlikama u platama između muškaraca i žena.

Ako je razlika u platama veća od pet odsto, a ne može se opravdati objektivnim kriterijumima, kompanije će morati da preduzmu mere za smanjenje razlike u saradnji s predstavnicima zaposlenih.

Drugim merama će se kompanije obavezati na objavu plate kada oglašavaju pozicije, te im zabraniti da ispituju kandidate o njihovim platama u prošlosti.

Radnici će pri zapošljavanju imati i pravo da od svojih poslodavaca traže informacije o visini prosečne plate prema polu, za one koji obavljaju isti ili posao iste vrednosti.

U slučajevima platne diskriminacije na osnovu pola, teret dokazivanja prebacuje se na poslodavca, koji potom mora da dokaže da pravila o jednakim platama nisu prekršena.

  • MAJA

    26.4.2023 #1 Author

    Nismo jedini gde žene primaju manje za isti posao, samo je kod nas još lošija situacija

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...