tenzije pred posetu si đinpinga evropskom bloku

EU otvara istragu protiv kineskih dobavljača medicinske opreme

EUSvetVesti

24.4.2024 09:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

EU otvara istragu protiv kineskih dobavljača medicinske opreme EU otvara istragu protiv kineskih dobavljača medicinske opreme
Evropska unija pokrenula je istragu o kineskom tržištu medicinskih uređaja, najnoviju u nizu akcija koje podižu tenzije uoči prve posete predsednika Si Đinpinga EU... EU otvara istragu protiv kineskih dobavljača medicinske opreme

Evropska unija pokrenula je istragu o kineskom tržištu medicinskih uređaja, najnoviju u nizu akcija koje podižu tenzije uoči prve posete predsednika Si Đinpinga EU u poslednjih pet godina.

Istraga je zvanično najavljena u sredu ujutro po pekinškom vremenu i nastojaće da odgovori na zabrinutost da Kina nepravedno favorizuje domaće dobavljače.

EU je prethodno već otvorila istragu o podršci kineske vlade domaćim proizvođačima električnih automobila, što bi moglo dovesti do novih uvoznih tarifa za evropsko tržište, a ispituju se i druge industrije, kao što su energija vetra, solarna energija i železnica.

Odnosi EU i Pekinga su se pogoršavali tokom protekle godine, kako Evropa postaje sve bliža američkoj politici, naglašava Bloomberg u svom članku. Evropski lideri su se suprotstavili rastu Kine u proizvodnim kapacitetima, njenom ogromnom trgovinskom suficitu i podršci ruskom napadu na Ukrajinu.

U Pekingu prošle nedelje, nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) upozorio je da će Evropa podići više trgovinske odbrane ako Peking ne obrati pažnju na zabrinutost zbog nelojalne konkurencije, dampinga i prevelikih proizvodnih kapaciteta.

Kina tvrdi da SAD i Evropa koriste takve kritike kao izgovor za protekcionističku politiku koja štiti njihove manje konkurentne firme.

Tagovi
EU KINA VESTI
  • LENA

    24.4.2024 #1 Author

    Napetosti između EU i Kine eskaliraju pred posetu predsednika Si Đinpinga. EU pokreće istragu o kineskom tržištu medicinskih uređaja, što dodatno pojačava tenzije između dve strane.

    Odgovori

  • KIMCHI

    28.4.2024 #2 Author

    Ovo je vise politicko nego ekonomsko pitanje

    Odgovori

  • Stasa

    28.4.2024 #3 Author

    Napetost raste

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...