ukupna emisija vredna 12 milijardi evra, ročnost 15 godina

EU plasira svoju prvu zelenu obveznicu

EUVesti

12.10.2021 09:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EU plasira svoju prvu zelenu obveznicu EU plasira svoju prvu zelenu obveznicu
U svojoj težnji da „osvoji“ još uvek mlado tržište zelenih obveznica, Evropska unija će danas ponuditi najveću emisiju ovih dužničkih hartija od vrednosti u... EU plasira svoju prvu zelenu obveznicu

U svojoj težnji da „osvoji“ još uvek mlado tržište zelenih obveznica, Evropska unija će danas ponuditi najveću emisiju ovih dužničkih hartija od vrednosti u istoriji.

EU će plasirati svoju prvu zelenu obveznicu, ročnosti 15 godina, ukupne vrednosti 12 milijardi evra. Time će zamalo nadmašiti vrednost prethodne emisije Velike Britanije, koja je 21. septembra emitovala zelene obveznice u vrednosti od oko 11,77 milijardi evra (10 milijardi funti), dok ministarstvo finansija ove zemlje tvrdi da je interesovanje za njih od strane investitora nadmašilo 115 milijardi evra (100 milijardi funti). 

„Ovo će biti najveća emisija, koja će ponuditi investitorima jednu od najlikvidnijih zelenih obveznica“, rekao je Džulijan Krejpl (Julian Kreipl), kreditni analitičar u UniCredit SpA, koji očekuje da interesovanje za evropske zelene obveznice nadmaši 100 milijardi evra, piše Bloomberg.

Osim potencijalne „trke“ među investitorima, izdavanje ovakvih dužničkih papira moglo bi da omogući EU bloku da obriše neke osnovne poene od troškova pozajmljivanja, budući da dug sa ekološkom oznakom obično predstavlja „zeleni“ i nadmašuje konvencionalne obveznice. Sredstva će se koristiti za projekte poput čiste energije i transporta.

Podsetimo, Republika Srbija je plasirala svoju prvu zelenu obveznicu sredinom septembra, ukupnog iznosa od jedne milijarde evra i ročnosti sedam godina, čime je preduhitrila EU. Trenutno najveći učesnik na tržištu zelenih obveznica je Francuska.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...