kapaciteti će porasti sedam puta do 2030. godine

EU povećava proizvodnju struje iz vetra na Baltiku

EkologijaEUU fokusuVesti

31.8.2022 11:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

EU povećava proizvodnju struje iz vetra na Baltiku EU povećava proizvodnju struje iz vetra na Baltiku
Osam članica Evropske unije dogovorilo se da do 2030. godine povećaju sedam puta kapacitete za proizvodnju električne energije dobijene putem vetra u Baltičkom moru.... EU povećava proizvodnju struje iz vetra na Baltiku

Osam članica Evropske unije dogovorilo se da do 2030. godine povećaju sedam puta kapacitete za proizvodnju električne energije dobijene putem vetra u Baltičkom moru.

Cilj je, kako je saopšteno, nastojanje da se smanji zavisnost Evropske unije od ruskih fosilnih goriva, piše Mina pozivajući se na B92.

Kapaciteti vetroturbina na Baltičkom moru trenutno su 2,8 gigavata, a skoro sva postrojenja nalaze se u danskim i nemačkim vodama.

Danska, Estonija, Finska, Nemačka, Letonija, Litvanija, Poljska i Švedska, koje sve izlaze na Baltičko more, dogovorile su se u prisustvu predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen (Ursula von der Leyen) da drastično povećaju proizvodnju energije putem vetra.

„Delimo veliki potencijal za vetar sa mora. Sve dok zavisimo od fosilnih goriva bićemo ranjivi“, rekla je danska premijerka Mete Frederiksen (Mette Frederiksen).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...