Predlog za pružanje azila i uvođenje novih sankcija zbog mobilizacije

EU razmatra humanitarne vize za Ruse

EUVesti

23.9.2022 12:54 Autor: Vladimir Jokanović 4

EU razmatra humanitarne vize za Ruse EU razmatra humanitarne vize za Ruse
Zemlje Evropske unije razmotriće izdavanje humanitarnih viza ruskim državljanima koji pokušavaju da napuste Rusiju kako bi izbegli mobilizaciju. Evropska komisija ocenila je da bi... EU razmatra humanitarne vize za Ruse

Zemlje Evropske unije razmotriće izdavanje humanitarnih viza ruskim državljanima koji pokušavaju da napuste Rusiju kako bi izbegli mobilizaciju. Evropska komisija ocenila je da bi EU trebalo da pusti svakoga kome je potreban azil.

„Evropska unija mora da garantuje pravo ulaska svim licima kojima je potreban azil. Kontrola granica EU trebalo bi da se obavlja na bazi normi EU, ali na državama članicama EU je da prouče svaki slučaj pojedinačno“, saopštila je EK, prenosi TASS.

EU je sredinom septembra suspendovala sporazum o viznim olakšicama sa Rusijom. Proces dobijanja šengenskih viza postao je duži i skuplji, a državama EU koje se graniče sa Rusijom dozvoljeno je da uvedu dodatna ograničenja na nacionalnom nivou.

To pravo iskoristile su Poljska i baltičke zemlje, pa Rusi sada mogu da uđu u EU samo preko Finske. U međuvremenu je i Helsinki pokrenuo proceduru zabrane ulaska ruskim turistima, a Poljska i baltičke zemlje predlažu novi paket antiruskih sankcija.

Nove sankcije bi trebalo da budu usmerena na luksuznu robu, IT tehnologiju, sajber bezbednost i softversku industriju, kao odgovor na proglašenje delimične mobilizacije u Rusiji ranije ove nedelje, prenosi Reuters. Prema informacijama britanske agencije, konsenzus 27 država EU o novim sankcijama malo je izgledan, jer Mađarska ne prihvata predlog.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...