Predlog francuskog ministra saobraćaja

EU razmatra zabranu letova privatnih aviona

EULifestyleU fokusuVesti

23.8.2022 11:22 Autor: Vladimir Jokanović 4

EU razmatra zabranu letova privatnih aviona EU razmatra zabranu letova privatnih aviona
Francuski ministar saobraćaja Kleman Bon (Clement Beaune) izjavio je da je spreman da zabranu letova privatnim avionima stavi na dnevni red sastanka evropskih ministara... EU razmatra zabranu letova privatnih aviona

Francuski ministar saobraćaja Kleman Bon (Clement Beaune) izjavio je da je spreman da zabranu letova privatnim avionima stavi na dnevni red sastanka evropskih ministara saobraćaja u oktobru, nakon objavljivanja šokantnih podataka o količinama štetnih gasova koje emituju avioni francuskih bogataša.

Bon, bivši francuski ministar za evropske poslove, naveo je da EU mora da deluje jedinstveno kako bi osigurala da za sve važe ista pravila i da je njihov uticaj maksimalan, prenosi Euractiv. Ako potpuna zabrana ne bude opcija, Bon je rekao da je spreman da „deluje i reguliše letove privatnih aviona“.

Nekoliko naloga na društvenoj mreži Twitter koji prate letove privatnih aviona francuskih milijardera nedavno je aktivirano, uključujući „I fly Bernard“. Taj nalog izveštava o „ekocidnom stilu života“ francuskog milijardera i izvršnog direktora kompanije LVMH, Bernara Arnoa (Bernard Arnault).

Prošle nedelje je otkriveno da je privatni avion holding kompanije Bollore Group izvršio tri leta u istom danu, ispuštajući 22 tone ugljen-dioksida u atmosferu. Reč je o količini koja odgovara prosečnoj emisiji automobila tokom 10 godina. Francuski nacionalni sekretar Zelenih Žilijen Baju (Julien Bayou), najavio je da vlada želi odgovor EU.

Baju je rekao da je vreme da se „zabrane svi privatni avioni“. On je istakao da bi zabrana imala uticaj na veoma mali broj ljudi, uz ogromne ekološke koristi. Baju je najavio da će uskoro podneti međustranački predlog o tom pitanju. „Neki su potpuno isključeni i idu avionom, kao što drugi idu metroom“, naveo je Baju.

On je ocenio da vlada ne može da traži od građana da se potrude, ako su bogataši izuzeti od svega, kao i da neoporezivanje kompanija koje ostvaruju ogroman profit od energetske krize, šalje jasnu poruku, „nekažnjivost za najbogatije“. Vlada oprezno sugeriše da bi mogla da primeni drugačija pravila prema najbogatijima.

Cilj EU zvanično je smanjenje emisije štetnih gasova za 55 odsto do 2030. godine, prema planu „Fit for 55“. EU će razmatrati i manje restriktivne opcije, kao što je objavljivanje svih letova privatnih aviona, tako da bi taj podatak bio dostupan javnosti.

  • kaćica

    23.8.2022 #1 Author

    I treba neka lete kao sav normalan svet.

    Odgovori

  • GOCA BG

    23.8.2022 #2 Author

    Tesko da ce da odobre da de ukinu letovi milijarderima koji imaju svoje avione…

    Odgovori

    • DEKSI

      24.8.2022 #3 Author

      Pa da, tesko da im nesto mogu.

      Odgovori

  • TATJANA

    24.8.2022 #4 Author

    I treba ih iskljuciti ili korigovati

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...