Prekid na transatlantskim vezama

EU traži objašnjenje za postupanje Anglosaksonaca prema Francuskoj

EUSvetVesti

21.9.2021 16:43 Autor: Vladimir Jokanović 0

EU traži objašnjenje za postupanje Anglosaksonaca prema Francuskoj EU traži objašnjenje za postupanje Anglosaksonaca prema Francuskoj
„Nešto je prekinuto“ u vezama između EU i SAD, izjavio je evropski komesar za unutrašnja tržišta, Tijeri Breton (Thierry Breton). On je istakao da... EU traži objašnjenje za postupanje Anglosaksonaca prema Francuskoj

„Nešto je prekinuto“ u vezama između EU i SAD, izjavio je evropski komesar za unutrašnja tržišta, Tijeri Breton (Thierry Breton). On je istakao da u poslednjih nekoliko nedelja postoji „rastući osećaj“ nedostatka poverenja među saveznicima. Evropski diplomata iz Francuske najavio je da bi odnose u nekim oblastima trebalo pauzirati i resetovati.

Francuska je sa negodovanjem primila vest o formiranju novog savezničkog pakta AUKUS između SAD, Velike Britanije i Australije i odustajanja Kanbere od porudžbine 12 francuskih podmornica. Zbog toga Francuska je opozvala svoje ambasadore iz Vašingtona i Kanbere i zatražila od Brisela da preispita kandidaturu Australije za priključenju sporazumu o slobodnoj trgovini sa EU, podseća CNN.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) tražio je razgovor sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) u pokušaju da izgladi odnose, dok je premijer Australije Skot Morison (Scott Morison) rekao da neće razgovarati sa Makronom tokom tekuće UN nedelje.

„Sada nije prilika za to. Siguran sam da će ta prilika doći s vremenom, ali razumem razočaranje“, naveo je Morison. Makron neće prisustvovati zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku i neće poslati unapred snimljeno obraćanje. Bela kuća je saopštila da su se Bajden i Makron dogovorili da će razgovarati u narednim danima.

Foto: Tanjug/AP

Najavljujući sporazum prošle nedelje Bajden je rekao da će AUKUS ojačati saveze i da označava veliki korak ka suprotstavljanju Kini. Ipak, trilateralno partnerstvo otuđilo je ključne evropske saveznike. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) rekla je da se na „mnoga pitanja“ mora odgovoriti kada je u pitanju raspad francusko-australijskog sporazuma o podmornicama.

„Jedna od naših država članica tretirana je na neprihvatljiv načim, pa želimo da znamo šta se dogodilo i zašto“, rekla je fon der Lajen, dodajući da se situacija mora razjasniti „pre nego što se nastavi sa uobičajenim poslovima“. Ona je u obraćanju iz Njujorka istakla da je NATO najjača vojna alijansa u svetu, ali da će EU ojačati izgradnju svoje odbrane.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...