Kompanija Miodraga Kostića nije uspela da pribavi još 17 odsto akcija

Agri Europe razmatra smanjenje vlasništva u Addiko banci

EU

22.8.2024 09:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Agri Europe razmatra smanjenje vlasništva u Addiko banci Agri Europe razmatra smanjenje vlasništva u Addiko banci
Ponudu srpske kompanije Agri Europe za preuzimanje Addiko banke prihvatili su vlasnici 12.853 akcije austrijske banke, što predstavlja 0,07 odsto akcijskog kapitala. Nakon ispunjavanja... Agri Europe razmatra smanjenje vlasništva u Addiko banci

Ponudu srpske kompanije Agri Europe za preuzimanje Addiko banke prihvatili su vlasnici 12.853 akcije austrijske banke, što predstavlja 0,07 odsto akcijskog kapitala.

Nakon ispunjavanja uslova odlaganja, Agri Europe će povećati udeo u Addiko banci, za koju je bila zainteresovana i NLB, na 10,06 odsto, objavio je SeeBiz na osnovu saopštenja Agri Europe.

Kiparska kompanija Agri Europe, u vlasništvu srpskog preduzetnika Miodraga Kostića, koja kontroliše Gorenjsku banku u Sloveniji, objavila je u maju ponudu za preuzimanje Addiko banke, koja je istekla prošlog petka nakon produženja u junu.

Tada je već posedovala 1.947.901 akciju Addiko banke, što predstavlja 9,99 odsto od ukupnog broja.

Agri Europe, koja je za deonicu Addiko banke ponudila 16,24 evra, želela je da preuzme dodatnih 17 odsto akcija. Međutim, kako je objavljeno na sajtu kiparske firme, ponudu su u roku prihvatili vlasnici 12.853 akcije Addiko banke, što odgovara vlasničkom udelu od 0,07 odsto.

Ispunjavanjem odloženih uslova, uključujući i dobijanje dozvole regulatora, Agri Europe će povećati svoj udeo u bečkoj banci, nastaloj od istočnoevropskog dela nekadašnje Hypo Alpe Adria banke, na 10,06 odsto.

Uprava razmatra prodaju najmanje 11.000 akcija banke, tako da će Agri Europe zadržati manje od 10 odsto udela.

Kostić je, kako podseća SeeBiz, za Addiko banku ponudio znatno manje od NLB, čija je ponuda takođe istekla 16. avgusta.

Kako je saopštila NLB po isteku roka, njihovu ponudu prihvatili su vlasnici 36,39 odsto akcija Addiko banke. Želeli su, međutim, da steknu najmanje 75 odsto vlasništva, zbog čega su ponudu proglasili neuspešnom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.