BEČ NAJAVIO MANJI PDV ZA RESTORANE I KULTURU Smanjenje od pet odsto

EUVesti

12.6.2020 17:14 Autor: Julijana Vincan 2

BEČ NAJAVIO MANJI PDV ZA RESTORANE I KULTURU Smanjenje od pet odsto BEČ NAJAVIO MANJI PDV ZA RESTORANE I KULTURU Smanjenje od pet odsto
Austrija planira da smanji porez na dodatu vrednost (PDV) za restorane i kulturni sektor na pet procenata, kako bi im pomogla da se izbore... BEČ NAJAVIO MANJI PDV ZA RESTORANE I KULTURU Smanjenje od pet odsto

Austrija planira da smanji porez na dodatu vrednost (PDV) za restorane i kulturni sektor na pet procenata, kako bi im pomogla da se izbore sa posledicama koje trpe zbog pandemije korona virusa, a niža stopa će važiti do kraja godine, saopštila je Vlada u Beču.

Plan će biti finalizovan na dvodnevnoj sednici Vlade koja počinje u ponedeljak, i na kojoj će biti predstavljene i druge stimulativne mere, najavili su austrijski ministri. Austriji je za donošenje ove mere potrebno odobrenje Evropske komisije.

„Smanjićemo porez na dodatu vrednost za gastronomiju (kafići, barovi i restorani), kulturu i sektor izdavaštva“, rekao je austrijski ministar finansija Gernot Blumel (Gernot Blümel) na konferenciji za novinare, precizirajući da bi se stopa od pet odsto primenjivala do kraja godine.

Ova mera odnosiće se, između ostalog, na ulaznice za bioskope i muzeje, na knjige i novine, izjavila je zamenica ministra kulture. Prema njenim rečima, kompanije koje posluju u sektoru trenutno imaju različite stope PDV, uglavnom 10 odsto i 13 procenata. Niži PDV će važiti i za prodaju hrane i pića u hotelima, dodala je ministarka turizma.

Austrijska Vlada ranije je najavila smanjenje PDV na bezalkoholna pića u kafićima, barovima i restoranima na 10 sa 20 procenata od 1. jula, navodeći da evropski propisi ne dozvoljavaju rezanje ovog poreza i na alkoholna pića. Vlada će sada zatražiti od Brisela da Austriji odobri izuzeće od tog propisa, kako bi mogla da smanji PDV i na alkoholna pića.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...