Zabrinutost za klimu dovela do veće potražnje za putovanjima vozom

Brza pruga između Pariza i Berlina od 2024. godine

EUInfrastrukturaInvesticije

23.1.2023 09:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Brza pruga između Pariza i Berlina od 2024. godine Brza pruga između Pariza i Berlina od 2024. godine
Francuska i Nemačka su najavile plan za jačanje njihovih železničkih veza, što je ujedno i način da ponude opciju “zelenijeg putovanja” između dve države.... Brza pruga između Pariza i Berlina od 2024. godine

Francuska i Nemačka su najavile plan za jačanje njihovih železničkih veza, što je ujedno i način da ponude opciju “zelenijeg putovanja” između dve države.

Ove zemlje “podržavaju uspostavljanje linije brze pruge između Pariza i Berlina i uslugu noćnog voza, koje su najavljene za 2024. godinu”, navodi se u zajedničkom saopštenju objavljenom nakon sastanka Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) i Olafa Šolca (Olaf Scholz) u Parizu, piše Bloomberg.

Takođe, u planu je da se do sledećeg leta kreira karta za mlade koja će im omogućiti jeftino putovanje između dve države.

Iz francuske železnice SNCF i nemačke Deutsche Bahn, obe u državnom vlasništvu, ranije je najavljeno da imaju u planu da sledeće godine uspostave liniju brzog voza između prestonica.

Putnici zabrinuti za životnu sredinu sve više traže opcije kao što je putovanje vozom kako bi smanjili klimatske efekte letenja avionom, pri čemu je zabeležena velika potražnja za železničke rute kao što je Pariz-Barselona.

Makronova administracija planira da, u okviru zelene tradicije, na red vožnje vrati neke linije noćnog voza, poput one između Pariza i Nice, u koje godinama nije ulagala. Francuski predsednik je, takođe, izjavio da će uvesti zabranu za domaće letove koji ne traju duže od dva i po sata i za koje je dostupna alternativna vožnja vozom, ali ova mera još nije stupila na snagu.

Trenutno, putovanje vozom između Pariza i Berlina traje oko osam sati, a u nekim slučajevima i duže. S druge strane, Pariz i Frankfurt su već povezani brzom prugom.

Makron, Šolc i ostali zvaničnici sastali su se u nedelju u Parizu kako bi obeležili 60. godišnjicu potpisivanja Jelisejskog sporazuma.

  • GOCA BG

    27.1.2023 #1 Author

    Mislim da ce sve vise prelaziti na zeleznicki transport i putovanja…

    Odgovori

  • NINICA

    26.2.2023 #2 Author

    Odlične vesti i vredi se provozati

    Odgovori

  • zoi

    28.1.2024 #3 Author

    super, neke lepe vesti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...