u drugom kvartalu ove godine

Emisije gasova staklene bašte u EU smanjene za 5,3 odsto

EkologijaEUU fokusu

16.11.2023 18:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Emisije gasova staklene bašte u EU smanjene za 5,3 odsto Emisije gasova staklene bašte u EU smanjene za 5,3 odsto
Emisije gasova staklene bašte u zemljama Evropske unije (EU) smanjene su za 5,3 odsto u drugom tromesečju ove godine u poređenju sa istim periodom... Emisije gasova staklene bašte u EU smanjene za 5,3 odsto

Emisije gasova staklene bašte u zemljama Evropske unije (EU) smanjene su za 5,3 odsto u drugom tromesečju ove godine u poređenju sa istim periodom prošle godine, saopštio je u sredu statistički zavod EU, Eurostat.

Emisije su pale sa 867 miliona tona na 821 milion tona. Zemlje sa najvećim smanjenjem emisije ugljenika bile su Bugarska sa 23,7 odsto, Estonija sa 23,1 procenat i Holandija sa 10,3 odsto, prenosi Anadolu Agency.

U drugom kvartalu, među industrijama sa najvećim emisijama gasova staklene bašte bile su prerađivačka industrija sa 23,5 odsto, domaćinstva sa 17,9, snabdevanje električnom energijom i gasom sa 15,5, poljoprivreda sa 14,3 i transport i skladištenje sa 12,8 odsto.

U ovom periodu podaci su pokazali smanjenje emisija u odnosu na isti period prethodne godine u šest od devet privrednih sektora, pri čemu je najveći pad u snabdevanju električnom energijom i gasom od 22 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...