Nakon pokretanja istrage protiv Pavela Durova u Francuskoj

EU ne zabranjuje korišćenje Telegrama svojim službenicima

EUU fokusu

29.8.2024 15:28 Autor: Vladimir Jokanović 2

EU ne zabranjuje korišćenje Telegrama svojim službenicima EU ne zabranjuje korišćenje Telegrama svojim službenicima
Nakon otvaranja istrage ruske aplikacije za razmenu poruka Telegram u Francuskoj, Evropska komisija je saopštila da ne zabranjuje svojim zvaničnicima korišćenje te aplikacije. „Jedina... EU ne zabranjuje korišćenje Telegrama svojim službenicima

Nakon otvaranja istrage ruske aplikacije za razmenu poruka Telegram u Francuskoj, Evropska komisija je saopštila da ne zabranjuje svojim zvaničnicima korišćenje te aplikacije.

„Jedina platforma koja je zabranjena na korporativnim uređajima je TikTok,” potvrdio je portparol ove institucije.

Francuska je u subotu uhapsila izvršnog direktora Telegrama, Pavela Durova, kao deo istrage protiv ove aplikacije zbog navodnog neuspeha u suzbijanju krivičnih dela poput prevare, trgovine drogom, organizovanog kriminala i promocije terorizma na platformi, prenosi Euronews.

Predsednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) ranije ove nedelje istakao je da hapšenje nije političke prirode i da je Francuska „duboko posvećena slobodi izražavanja i komunikacije“. Moskva je optužila Francusku za dvostruke standarde po pitanju slobode govora, a brojna pitanja su postavljena u vezi sa razlozima i okolnostima njegovog hapšenja.

Holandski poslanik u Evropskom parlamentu Bart Hrotes (Bart Groothuis), bivši šef sajber bezbednosti u Ministarstvu odbrane Holandije i član odbora Evropskog parlamenta za industriju i trgovinu, ocenio je da je upotreba ove aplikacije rizična.

„Smatram da je Telegram nesigurna aplikacija zbog činjenice da su je kreirali ljudi iz Rusije, na koje ruska država može imati uticaj“, rekao je on.

Među zemljama koje su uvele ograničenja su Švajcarska, gde je vojsci zabranjeno korišćenje aplikacije, i Holandija, gde javni službenici gradske uprave Amsterdama više ne smeju koristiti Telegram zbog širenja dezinformacija, sajber pretnji i porasta trgovine drogom.

Durovu je u sredu ukinut pritvor i on je u privatnom automobilu napustio zgradu suda u Parizu. Francusko tužilaštvo saopštilo je da je on stavljen pod meru sudskog nadzora i da mora da položi kauciju u iznosu od pet miliona evra, što je on očigledno učinio.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.