EVROPA OTVARA GRANICE ŠENGENA DO KRAJA JUNA Od 1. jula omogućeno kretanje i van spoljnih granica

EUSvetVesti

5.6.2020 16:01 Autor: Julijana Vincan 1

EVROPA OTVARA GRANICE ŠENGENA DO KRAJA JUNA  Od 1. jula omogućeno kretanje i van spoljnih granica EVROPA OTVARA GRANICE ŠENGENA DO KRAJA JUNA  Od 1. jula omogućeno kretanje i van spoljnih granica
Ministri unutrašnjih poslova EU najavili su da će se otvaranje unutrašnjih granica Šengena završiti do kraja juna. Zatim sledi postepeno otvaranje spoljnih granica EU,... EVROPA OTVARA GRANICE ŠENGENA DO KRAJA JUNA  Od 1. jula omogućeno kretanje i van spoljnih granica

Ministri unutrašnjih poslova EU najavili su da će se otvaranje unutrašnjih granica Šengena završiti do kraja juna. Zatim sledi postepeno otvaranje spoljnih granica EU, do čega bi trebalo da dođe početkom jula.

Na sastanku Saveta EU ocenjeno je da je ukupna epidemiološka situacija u 27 država članica pozitivna. Zato će većina zemalja članica 15. juna otvoriti svoje granice unutar Šengena, a ostale do kraja meseca.

„Vratićemo se potpuno funkcionalnoj Šengen zoni i slobodi kretanja građana najkasnije do kraja juna“, izjavila je komesarka za unutraše poslove Ilva Johanson (Ylva Johansson), prenosi Tanjug.

Foto: Pixabay.com

Iz Evropske komisije saopšteno je da će naredne sedmice predstaviti nove smernice koje se odnose na funcionisanje spoljnih granica EU. Takođe, da se neće produžavati preporuka o restrikciji putovanja „u i iz šengenskog prostora“ koja važi do 15. jula.

To znači da se do kraja juna unutrašnje granice dižu, a da će do postepenog podizanja restrikcija na putovanja iz EU i u EU doći početkom jula“, kaže komesarka Johanson.

U Briselu naglašavaju da otvaranje spoljnih granica EU mora biti postepeno, kooordinsiano, proporcionalno i nedskriminatorsko, već zasnovano na kriterijumima koje izdaje Evropski Centar za prevenciju i kontrolu zaraze.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...