EVROPLJANI MANJE TROŠE I VIŠE ŠTEDE OD POČETKA PANDEMIJE Zabeležen najveći pad potrošnje u EU od 1999. godine

EUVesti

28.7.2020 14:22 Autor: Julijana Vincan 0

EVROPLJANI MANJE TROŠE I VIŠE ŠTEDE OD POČETKA PANDEMIJE Zabeležen najveći pad potrošnje u EU od 1999. godine EVROPLJANI MANJE TROŠE I VIŠE ŠTEDE OD POČETKA PANDEMIJE Zabeležen najveći pad potrošnje u EU od 1999. godine
Realna potrošnja domaćinstva po glavi stanovnika u prvom kvartalu ove godine u zemljama evrozone, pala je za tri procenta, a na područuju cele Evropske... EVROPLJANI MANJE TROŠE I VIŠE ŠTEDE OD POČETKA PANDEMIJE Zabeležen najveći pad potrošnje u EU od 1999. godine

Realna potrošnja domaćinstva po glavi stanovnika u prvom kvartalu ove godine u zemljama evrozone, pala je za tri procenta, a na područuju cele Evropske Unije za 2,9 odsto, objavila je Evropska kancelarija za statistiku (Eurostat).

Navodi se da je to period kada su na snazi bile rasprostranjene mere zaštitite od širenja korona virusa i da je u pitanju najveći pad potrošnje domaćinstava u EU od 1999. godine i početka merenja ovakve statistike.

Evrostat navodi da je u istom periodu došlo do povećanja bruto raspoloživih prihoda u domaćinstvima Evrozone za 0,9 procenata, a na nivou EU za 1,2 odsto. Na povećanje prihoda, kako se objašnjava, pozitivno uticalo smanjenje tekućih poreza i neto socijalnih davanja, ali i povećanje socijalnih davanja država.

Foto: Pixabay.com

U prvom tromesečju tekuće godine, stopa štednje domaćinstava u Evrozoni i EU povećana je za 4,3 procenta u poređenju sa četvrtim kvartalom prošle godine. Najveći porast primećen je u Belgiji, Danskoj i Holandiji, a najniži u Poljskoj, Švedskoj i Češkoj.

Za sve države članice, osim dve, povećanje stope štednje objašnjeno je snažnim smanjenjem pojedinačnih troškova. Pad individualne potrošnje u domaćinstvima najizraženiji je u Italiji, Španiji i Belgiji, a sledi Francuska.

Istovremeno, bruto raspoloživi dohodak varirao je, povećavajući se u Poljskoj, Danskoj, Češkoj, Irskoj, Holandiji i Finskoj, a smanjujući se u Španiji, Italiji, Portugalu, Nemačkoj i Austriji, navedeno je u saopštenju Evrostata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...