GLOBALNA TARIFA UJEDINJENOG KRALJEVSTVA London najavio novi tarifni režim posle Bregzita

EUSvetVesti

19.5.2020 13:21 Autor: Julijana Vincan 0

GLOBALNA TARIFA UJEDINJENOG KRALJEVSTVA London najavio novi tarifni režim posle Bregzita GLOBALNA TARIFA UJEDINJENOG KRALJEVSTVA London najavio novi tarifni režim posle Bregzita
Velika Britanija objavila je nov tarifni režim koji će posle Bregzita (Brexit) zameniti tarife Evropske unije, zadržavajući carinu od 10 odsto na uvoz automobila... GLOBALNA TARIFA UJEDINJENOG KRALJEVSTVA London najavio novi tarifni režim posle Bregzita

Velika Britanija objavila je nov tarifni režim koji će posle Bregzita (Brexit) zameniti tarife Evropske unije, zadržavajući carinu od 10 odsto na uvoz automobila i namete na poljoprivredne proizvode kao što su jagnjetina, govedina i živina.

Vlada u Londonu saopštila je da će novi režim, pod nazivom „Globalna tarifa Ujedinjenog Kraljevstva“ (UKGT), biti jednostavniji i jeftiniji od „Zajedničke spoljne tarife EU“, preneo je „Tanjug“ pozivajući se na „Reuters“. VB je izašla iz EU 31. januara ove godine, ali će nastaviti da primenjuje tarifni program EU tokom tranzicionog perioda koji treba da se završi 31. decembra. Novi britanski tarifni režim će biti u nacionalnoj valuti – funti, i primenjivaće se od 1. januara 2021. godine. On će biti osnov za pregovore o sporazumima o slobodnoj trgovini sa EU, SAD i ostalim zemljama.

Foto: Pixabay.com

Što se tiče najvažnijih promena, novi britanski režim zaokružuje tarife do standardizovanih procenata, oslobađajući se svih tarifa nižih od dva odsto. Velika Britanija će se takođe osloboditi komplikovane „Merne tablice EU za poljoprivredne proizvode“, tako da će izbaciti iz upotrebe na hiljade detalja koje smatra „nepotrebnim tarifnim varijacijama za proizvode“.

Nova tarifa će obezbediti da se 60 odsto trgovine Velike Britanije obavlja kroz bescarinski režim prema uslovima Svetske trgovinske organizacije ili kroz postojeći sistem trgovinskih preferencijala. Britanska Vlada navela je da će zadržati tarife na poljoprivredne proizvode kao što su jagnjetina, govedina i živina, carine od 10 odsto na automobile, zatim tarife na brojne keramičke proizvode, kao i deo tarifa za podršku uvozu iz najsiromašnijih zemalja sveta koje imaju preferencijalni pristup britanskom tržištu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...