GODIŠNJI IZVEŠTAJ EK O NAPRETKU SRBIJE Brisel pozitivno ocenio ekonomske rezultate

EUSrbijaVesti

6.10.2020 15:50 Autor: Vladimir Jokanović 4

GODIŠNJI IZVEŠTAJ EK O NAPRETKU SRBIJE Brisel pozitivno ocenio ekonomske rezultate GODIŠNJI IZVEŠTAJ EK O NAPRETKU SRBIJE Brisel pozitivno ocenio ekonomske rezultate
Evropska komisija ocenila je u utorak, u najnovijem Izveštaju o napretku Srbije, da je Vlada Srbije „održala evropske integracije kao svoj strateški cilj“. Pozitivne... GODIŠNJI IZVEŠTAJ EK O NAPRETKU SRBIJE Brisel pozitivno ocenio ekonomske rezultate

Evropska komisija ocenila je u utorak, u najnovijem Izveštaju o napretku Srbije, da je Vlada Srbije „održala evropske integracije kao svoj strateški cilj“. Pozitivne ocene EK je Srbiji dala po svim ekonomskim kriterijumima.

Kako prenosi RTS, pozivajući se na Tanjug, Srbija je ograničenim napretkom u oblasti pravosuđa i osnovnih prava, određenim napretkom u oblasti pravde, slobode i bezbednosti, kao i pozitivnim korakom nastavka dijaloga sa Prištinom, postigla „ukupni balans“ kada je reč o pristupnim pregovorima sa EU, navedeno je u dokumentu.

Iako je navedeno da „neke od izjava visokih zvaničnika na početku pandemije Covid-19 nisu bile u skladu sa strateškim opredeljenjem zemlje“, EK je istakla da iz Srbije stižu „najnoviji pozitivni signali ka EU“. EK je pozvala vlasti Srbije na objektivnu komunikaciju sa EU, kao „glavnim političkim i ekonomskim partnerom“.

Beograd je od EK dobio pozitivne ocene kada je reč o ekonomskim kriterijumima. Utvrđen je umereni napredak i dobar nivo pripreme u razvoju funkcionalne tržišne ekonomije u zemlji. „Pritisak na cene i dalje je bio prigušen, a inflaciona očekivanja obuzdana. Smanjenjem budžetskog deficita i održavanjem opreznog fiskalnog stava, Srbija je značajno poboljšala održivost duga. Učinak na tržištu rada je poboljšan, sa najnižom stopom nezaposlenosti u poslednjoj deceniji, međutim tome je doprinela i velika emigracija“, navedeno je u Izveštaju.

Srbija je postigla određeni napredak i umereno je spremna da se izbori sa pritiskom konkurencije i tržišne snage unutar EU. „Struktura privrede se dalje poboljšava i ekonomska integracija sa EU i dalje je visoka“, navodi se u Izveštaju i dodaje da se investicije i dalje povećavaju, ali da obrazovanje i obuka ne zadovolavaju u potpunosti potrebe tržišta rada.

  • Dragana

    6.10.2020 #1 Author

    Odlicno

    Odgovori

  • Tatjana

    6.10.2020 #2 Author

    Super

    Odgovori

  • Jovana

    6.10.2020 #3 Author

    U prevodu, stopa nezaposlenosti je niza jer su ljudi pobegli, ali nema veze hvalimo neki nevidljivi napredak 😀

    Odgovori

  • Irina

    6.10.2020 #4 Author

    Odlicno za pozitivan izvestaj EK znacajno za dalji proces integracije i otvaranja poglavlja

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...