raste zabrinutost u javnosti

Građanima EU biće dozvoljena kupovina poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj

BiznisEU

30.6.2023 08:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Građanima EU biće dozvoljena kupovina poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj Građanima EU biće dozvoljena kupovina poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj
Građani zemalja članica Evropske unije od 1. jula ove godine moći će slobodno da kupuju poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj. Naime, moratorijum, odnosno odluka o... Građanima EU biće dozvoljena kupovina poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj

Građani zemalja članica Evropske unije od 1. jula ove godine moći će slobodno da kupuju poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj.

Naime, moratorijum, odnosno odluka o produženju prelaznog roka za prodaju zemljišta strancima, traje do 30. juna 2023. godine, piše SEEbiz.

Ovaj prelazni rok uveden je kako bi se sprečilo povećanje cena poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj nakon ulaska u EU, do čega bi moglo doći zbog imućnijih kupaca iz razvijenijih zemalja članica u odnosu na domaće poljoprivrednike.

Pored toga, tokom moratorijuma su morali da se završe postupci restitucije zemljišta i privatizacije, urediti katastar i pravo svojine.

Međutim, deset godina od ulaska u Evropsku uniju ništa nije urađeno po tom pitanju, navodi SEEbiz.

Daleko veći problem od prodaje malih privatnih površina mogla bi biti prodaja velikih poljoprivrednih preduzeća strancima. Ako im dođu u ruke, mogu uticati na stanje poljoprivrede, zapošljavanje i drugo.

  • BAĆA

    30.6.2023 #1 Author

    Zato nama ne verujem da će dati

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...