Nastavlja se trend masovnih otpuštanja

Svaki četvrti radnik u Hrvatskoj želi novi posao

PoslovanjeRegionU fokusu

21.6.2023 08:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Svaki četvrti radnik u Hrvatskoj želi novi posao Svaki četvrti radnik u Hrvatskoj želi novi posao
U globalnom istraživanju PwC-a o nadama i strahovima zaposlenih u 2023. godini detaljno je opisano ponašanje skoro 54.000 radnika u 46 zemalja, a rezultati... Svaki četvrti radnik u Hrvatskoj želi novi posao

U globalnom istraživanju PwC-a o nadama i strahovima zaposlenih u 2023. godini detaljno je opisano ponašanje skoro 54.000 radnika u 46 zemalja, a rezultati najavljuju nastavak trenda masovnih otpuštanja uprkos blagom oporavku privrede na globalnom nivou.

Svaki četvrti zaposleni (njih 26 odsto) kaže da će verovatno promeniti posao u narednih 12 meseci, u odnosu na 19 procenata u 2022.

Radnici koji kažu da će najverovatnije promeniti poslodavca uključuju one koji se osećaju preopterećeno (44 odsto), one koji imaju problema sa plaćanjem računa svakog meseca (38 procenata) i generacija Z (35 odsto), piše Poslovni dnevnik.

Među radnicima koji su rekli da će verovatno promeniti poslodavca, manje od polovine (47 odsto) je navelo da ih posao ispunjava. Globalno, zaposleni sve više osećaju nedostatak gotovine jer inflatorni pritisci nastavljaju da opterećuju novčanike.

Svaki peti radnik (21 odsto) sada radi na više poslova, a 69 odsto to radi jer su im potrebna dodatna primanja. Udeo radnika sa više poslova veći je među generacijom Z (30 odsto) i etničkim manjinama (28 odsto).

„Svi se moramo uključiti u zapošljavanje talentovanog osoblja, promovisati programe obuke i stvoriti atraktivno radno okruženje“, prokomentarisao je Džon Gašparac, partner zadužen za PwC Hrvatska.

  • colorida_cielo

    24.6.2023 #1 Author

    Zato će svaki 4ti radnik u Hrvatskoj da ode da radi u Nemačku, pardon u Irsku. 😉

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...