Rešenje za prazne poslovne zgrade u sedam najvećih gradova

Konverzija praznih kancelarija u stanove u Nemačkoj upola jeftinija od gradnje

EUU fokusu

5.7.2023 16:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Konverzija praznih kancelarija u stanove u Nemačkoj upola jeftinija od gradnje Konverzija praznih kancelarija u stanove u Nemačkoj upola jeftinija od gradnje
Mnoge nemačke firme redukuju svoj kancelarijski prostor, jer zaposleni često mogu da rade od kuće. Jedna nova studija ukazuje da konverzija upražnjenog poslovnog prostora... Konverzija praznih kancelarija u stanove u Nemačkoj upola jeftinija od gradnje


Mnoge nemačke firme redukuju svoj kancelarijski prostor, jer zaposleni često mogu da rade od kuće. Jedna nova studija ukazuje da konverzija upražnjenog poslovnog prostora u velikim gradovima može biti prečica do hiljada preko potrebnih stanova, objavila je agencija DPA.

Prazne kancelarije u sedam nemačkih metropola – Berlin, Hamburg, Minhen, Keln, Frankfurt, Diseldorf i Štutgart – mogu biti pretvorene u oko 20.000 stanova već do 2025. godine.

Prema proceni naručioca studije, agencije za nekretnine Jones Lang LaSalle (JLL), to je ekvivalent oko dve petine stambenog deficita od 51.000 jedinica očekivanog za dve godine. Najveći deficit – razlika između projektovanih stanova planiranih za kompletiranje i potreba – je u Berlinu, sa 6.500 jedinica godišnje do 2025. U Frankfurtu, to je 3.500 stanova, a u Minhenu 3.300.

Konverzija kancelarija može biti samo deo rešenja za ublažavanje krize, rekao je Helge Šojneman (Scheunemann) iz JLL. Krizu zaoštravaju masovno odustajanje ljudi od izgradnje zbog dramatično poskupelih kredita i tražnja za stanovima pod zakup, kao i rekordna neto imigracija prošle godine.

Konverzija poslovnog prostora u stanove do sada je uglavnom bila zanemarljiva, navodi JLL.

Međutim, i broj konverzija se duplirao u Frankfurtu u poslednjih 15 godina.

„U poređenju sa drugim gradovima, Frankfurt ima relativno mnogo površine u poslovnim zgradama posebno pogodnim za konverziju u stambene jedinice,“ kaže Šojneman. „Prostor je u takvim zgradama posebno efikasno iskorišćen.“

Konverzija poslovnog prostora u stambeni podrazumeva uklanjanje mnogo prepreka, od adaptiranja minimalne visine plafona, do pristupa školama, rekreativnim objektima, prodavnicama i parkovima.

Sa druge strane, prema računici JLL, konverzija kancelarijskog u stambeni prostor u velikim gradovima kreće se između 1.700 i 2.200 evra po kvadratnom metru, što je skoro upola jeftinije od novogradnje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...