pominje se povratak nuklearnim izvorima energije kao mogućnost

Kritike nemačkom ministru privrede zbog subvencija

AnalizaEUU fokusu

3.11.2023 18:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Kritike nemačkom ministru privrede zbog subvencija Kritike nemačkom ministru privrede zbog subvencija
Grupa ekonomista kritikovala je nemačkog ministra privrede Roberta Habeka (Robert Habeck) zbog, kako su rekli, preteranog oslanjanja na subvencije vredne milijarde evra za navodne... Kritike nemačkom ministru privrede zbog subvencija

Grupa ekonomista kritikovala je nemačkog ministra privrede Roberta Habeka (Robert Habeck) zbog, kako su rekli, preteranog oslanjanja na subvencije vredne milijarde evra za navodne tehnologije budućnosti, kao što su kompjuterski čipovi.

Kronberški krug (Kronberger Kreis) čini grupa liberalnih ekonomista i naučni savet Fondacije Tržišna privreda (Stiftung Marktwirtschaft). Troje od šest članova Kronberškog kruga savetuje ministra finansija i lidera liberala (FDP) Kristijana Lindnera (Christian Lindner), dok je Habek član Zelenih.

Ekonomisti su u petak predstavili analizu pod nazivom „Da li je Nemačka kao privredna i industrijska lokacija u opasnosti? Šta da se radi, a šta ne“. Umesto da subvencioniše pojedine kompanije ili sektore, država mora da osigura dobre okvirne uslove za privredu, rekao je ekonomista Folker Viland (Volker Wieland), predstavljajući taj izveštaj.

„Pokušaji da se vladinim intervencijama kontrolišu ili zaustave strukturne promene u prošlosti su se često pokazivali kao skup ćorsokak“, rekao je Viland.

I predsednik ekonomskog instituta Ifo Klemens Fist (Clemens Fuest) kritikovao je Habeka zbog zahteva da se subvencioniše cena struje za energetski intenzivna preduzeća.

Umesto toga, snabdevanje energijom treba da se proširi, na primer domaćom proizvodnjom gasa iz škriljaca ili, kasnije, povratkom na nuklearnu energiju, rekao je Fist.

  • ŽIZI

    5.11.2023 #1 Author

    Kao mogućnost za oporavak i propast sveta.

    Odgovori

  • BLIZANAC

    5.11.2023 #2 Author

    Kritike su opravdane

    Odgovori

  • VALERIJA

    5.11.2023 #3 Author

    Verujem da svako radi najbolje što može i zna u datom momentu.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    5.11.2023 #4 Author

    Ne kritikuju ih bez razloga…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...