LUFTNANSA I NEMAČKA VLADA POSTIGLE DOGOVOR Aviokompaniji devet milijardi evra, državi 20 odsto vlasništva

EUU fokusuVesti

26.5.2020 13:15 Autor: Julijana Vincan 0

LUFTNANSA I NEMAČKA VLADA POSTIGLE DOGOVOR Aviokompaniji devet milijardi evra, državi 20 odsto vlasništva LUFTNANSA I NEMAČKA VLADA POSTIGLE DOGOVOR Aviokompaniji devet milijardi evra, državi 20 odsto vlasništva
Nemačka Vlada i „Lufthansa“, vodeći nemački avioprevoznik, postigli su sporazum o paketu pomoći vrednom devet milijardi evra, pristajući na rešenje koje Berlinu daje pravo... LUFTNANSA I NEMAČKA VLADA POSTIGLE DOGOVOR Aviokompaniji devet milijardi evra, državi 20 odsto vlasništva

Nemačka Vlada i „Lufthansa“, vodeći nemački avioprevoznik, postigli su sporazum o paketu pomoći vrednom devet milijardi evra, pristajući na rešenje koje Berlinu daje pravo veta u slučaju konkurentske ponude za aviokompaniju.

Država će preuzeti 20 odsto udela u preduzeću, koje se bori za opstanak posle smanjenja 90 odsto letova usled krize izazvane korona virusom. Akcije avioprevoznika skočile su na najviši nivo na FTSE 100, nakon vesti da je postignut pomenuti dogovor.

Ovo je najveća investicija u Nemačkoj kako bi se spasila neka korporacija od kako je počela pandemija. Prema ugovoru, Vlada kupuje 20 odsto udela, što bi u slučaju pokušaja preuzimanja moglo porasti na 25 odsto plus jednu deonicu, u nastojanju da se zaštititi na hiljade radnih mesta, prenosi „Guardian“.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Nemačko Ministarstvo finansija i ekonomije saopštilo je u ponedeljak da je „Lufthansa“ bila operativno zdrava i profitabilna sa dobrim izgledima, ali da je naišla na probleme zbog pandemije. „Podrška koju pripremamo je ograničena“, rekao je nemački ministar finansija Olaf Šolc (Olaf Scholz) o sporazumu u okviru kojeg Nemačka kupuje nove akcije nominalne vrednosti 2,56 evra po komadu za ukupni iznos od oko 300 miliona evra.

Berlin, koji je osnovao fond od 100 milijardi evra za učešće u kompanijama pogođenim korona krizom, saopštio je da planira da proda deonicu „Lufthanse“ do kraja 2023. godine.

Foto: Tanjug/AP

Uslovi sporazuma uključuju odricanje od budućih isplata dividendi i ograničenja na plate menadžmenta, a Vlada će takođe popuniti dva mesta u nadzornom odboru komisije, od kojih će jedno postati član revizorskog odbora, ali uz pravo glasa samo u izuzetnim okolnostima, kao što je zaštita firme od preuzimanja, saopšteno je iz „Lufthanse“.

Vlada će uložiti i 5,7 milijardi evra kapitala bez prava glasa, poznatog kao „tiho učešće“. Deo toga bi se mogao pretvoriti u dodatni uloženi kapital od pet odsto, kako bi se firma zaštitila od „neprijateljskog preuzimanja“.

„Lufthansa“ će odvojeno dobiti trogodišnji zajam od tri milijarde evra od državne „KfW“ banke i privatnih banaka. Akcije „Lufthanse“ su na berzi u Frankfurtu porasle za 6,2 procenta, odnosno, na 8,56 evra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...