Mađarska povećala uvoz ruske nafte, EU smanjila za 90 odsto

Manje nafte kroz Družbu – više kroz Turski tok?

EUU fokusu

6.8.2024 08:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Manje nafte kroz Družbu – više kroz Turski tok? Manje nafte kroz Družbu – više kroz Turski tok?
Kijev je uveo sankcije ruskom Lukoilu te nafta te kompanije više ne može kroz naftovod preko Ukrajine. To pogađa Mađarsku, Slovačku i Češku, podseća... Manje nafte kroz Družbu – više kroz Turski tok?

Kijev je uveo sankcije ruskom Lukoilu te nafta te kompanije više ne može kroz naftovod preko Ukrajine. To pogađa Mađarsku, Slovačku i Češku, podseća Deutsche Welle (DW) i u analizi ocenjuje da bi sledeći potez mogao da povuče Brisel, jer Mađarska i Slovačka žele da EU otvori konsultacije sa Kijevom o uslovima trgovinskog sporazuma Ukrajine sa EU.

Međutim, zemlje članice su snažno podržale zvanični stav EU da je potrebno više vremena za ispitivanje i razmatranje zahteva i pravne situacije kada je reč o izuzecima od sankcija za uvoz ruske nafte, ističe DW.

EU je zabranila morski transport ruske sirove nafte od decembra 2022. godine. Međutim, dozvolila je „privremeni izuzetak“ za uvoz sirove nafte putem naftovoda u one zemlje članice EU koje zbog svoje geografske situacije imaju problem sa specifičnom zavisnošću od ruskih dobavljača i nemaju održive alternativne opcije.

To se prvenstveno odnosilo na Mađarsku, Slovačku i Češku, među kojima je Mađarska u međuvremenu povećala uvoz ruske nafte putem naftovoda za 56 odsto. U isto vreme, uvoz ruske nafte u EU opao je za 90 odsto od invazije na Ukrajinu.

Sa druge strane, EU na ruski gas nikada zvanično nije uvela sankcije, pa su u prvoj polovini godine članice EU uvezle su ruski gas i naftu u vrednosti od 11 milijardi evra, pri čemu je 3,6 milijardi evra bilo za tečni (LNG), a 4,8 milijardi evra za gas iz gasovoda, piše DW pozivajući se na podatke Centra za istraživanje energije i čistog vazduha (CREA).

Kada je reč o scenarijima koji bi mogli da se odigraju nadalje, DW navodi da bi Ukrajina mogla da preduzme mere za ograničavanje većeg protoka nafte putem naftovoda Družba.

Čini se da bi pritom Mađarska mogla najviše da izgubi, s obzirom na to koliko je nakon invazije povećala zavisnost od ruske nafte.

Vaibhav Raghunandan iz CREA podseća da ugovor sa Ukrajinom o tranzitu ruskog gasa putem gasovoda ističe u decembru ove godine, a da produženje nije planirano.

„Kao rezultat toga, ruski gas bi trebalo da prestane da teče u Evropu preko Ukrajine“, rekao je on.

To znači da će situacija verovatno eskalirati u narednim mesecima, upozorava DW uz napomenu da su Austrija, Mađarska i Slovačka i dalje veoma zavisne od te rute.

Međutim, Mađarska takođe nastavlja da uvozi ruski gas preko Turskog toka. Očekuje se da će se isporuke nastaviti tim putem, skreće pažnju DW.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.