Razmena informacija uz “razumnu naknadu” i znanje korisnika

Nacrt predloga da finansijske kompanije u EU međusobno dele podatke o korisnicima

BankeEU

15.6.2023 10:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nacrt predloga da finansijske kompanije u EU međusobno dele podatke o korisnicima Nacrt predloga da finansijske kompanije u EU međusobno dele podatke o korisnicima
Evropska komisija će predložiti da banke, osiguravači i fondovi dele podatke o klijentima sa finansijskim institucijama u zamenu za plaćanje kako bi se podstakao... Nacrt predloga da finansijske kompanije u EU međusobno dele podatke o korisnicima

Evropska komisija će predložiti da banke, osiguravači i fondovi dele podatke o klijentima sa finansijskim institucijama u zamenu za plaćanje kako bi se podstakao razvoj digitalnih finansija u bloku. Navodi se stvaranje programa za razmenu finansijskih podataka koji okupljaju nosioce i korisnike podataka i potrošačke organizacije, piše Bloomberg.

Oni bi razvili tehničke standarde, pravila upravljanja, kompenzaciju, odgovornost i rešavanje sporova kako bi se obezbedio siguran pristup podacima.

„Nosioci podataka kao što su kreditne institucije, osiguravači i druge finansijske institucije koje imaju podatke o klijentima nisu uvek u obavezi da omoguće pristup korisnicima podataka kao što su finansijsko-tehnološke (fintech) kompanije ili finansijske institucije koje pružaju finansijske usluge i razvijaju finansijske proizvode“, navodi se u nacrtu teksta.

Firme koje poseduju podatke bile bi u obavezi da ih na zahtev korisnika podele sa kompanijama koje su članice programa za deljenje podataka bez nepotrebnog odlaganja u realnom vremenu. Ovo uključuje informacije o uslovima hipoteke, kreditnim ili štednim računima, ulaganjima u finansijske instrumente, kriptoaktivu, penzijska prava i pružanje proizvoda neživotnog osiguranja.

Zauzvrat, vlasnici podataka, kao što su banke i osiguravači, mogli bi da zatraže „razumnu nadoknadu“ za tehnički posao potreban da bi se omogućilo deljenje, prema nacrtu regulative, koji je još uvek podložan promenama pre njegovog očekivanog objavljivanja 28. juna. Za preduzeća male i srednje veličine, kompenzacija bi trebalo da pokrije samo troškove olakšavanja pristupa.

„Opšti cilj ovog predloga je da promoviše digitalnu transformaciju i ubrza usvajanje poslovnih modela zasnovanih na podacima u finansijskom sektoru EU kako bi se poboljšali ekonomski rezultati za korisnike finansijskih usluga i firme u finansijskom sektoru“, navodi se u tekstu, piše Bloomberg.

Predlog će takođe imati za cilj da obezbedi efikasnu kontrolu za klijente nad njihovim podacima. Finansijske firme koje poseduju takve informacije moraju im ih učiniti dostupnim „bez nepotrebnog odlaganja, besplatno, kontinuirano i u realnom vremenu“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...