Povlastice samo za one koji ne zarađuju više od 24.300 evra godišnje

Najugroženijim građanima u Španiji biće produženi rokovi otplate kredita

EUU fokusu

21.10.2022 09:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Najugroženijim građanima u Španiji biće produženi rokovi otplate kredita Najugroženijim građanima u Španiji biće produženi rokovi otplate kredita
Banke u Španiji su spremne da ugroženim domaćinstvima produže rok otplate stambenih hipotekarnih kredita ako im varijabilni troškovi porastu za više od 30 odsto.... Najugroženijim građanima u Španiji biće produženi rokovi otplate kredita

Banke u Španiji su spremne da ugroženim domaćinstvima produže rok otplate stambenih hipotekarnih kredita ako im varijabilni troškovi porastu za više od 30 odsto. Ovaj predlog je deo šireg skupa mera koje bi ranjivim porodicama trebalo da ublaže teret viših kamatnih stopa i troškova života.

“Pravo na produženi rok otplate hipotekarnog kredita imala bi domaćinstva koja ne zarađuju više od 24.300 evra godišnje”, rekao je jedan od izvora, prenosi sajt Poslovni.hr.

Predlog su vladi iznela bankarska udruženja, a primjenjivao bi se na hipotekarne kredite s promenjivom kamatnom stopom, ugovorene od 2012. nadalje, za finansiranje kupovine prve nekretnine. Rokovi otplate bi bili produženi samo za zajmove koji čine najmanje 40 odsto primanja celog domaćinstva, kada se uzme u obzir rast kamata.

Stambeni kredit za kuću
Foto: Unsplash.com

Nakon što se dogovori produženje roka otplate dospeća, građani bi nepodmireni iznos nastavili da otplaćuju u novim ratama, kao i nagomilanu odgovarajuću kamatu.

Predlog uključuje i niže troškove javnobeležničkih i drugih troškova, a bio bi pretočen u dopunu kodeksa dobre prakse. Nema podataka koliko bi se građana moglo prijaviti za produženje roka otplate, ali direktorka udruženja potrošača Asufin Patrisija Suarez (Patricia Suarez) rekla je da malo građana ispunjava kriterijum gornje granice primanja.

“Sudeći po predlogu, građani bi na duži rok možda plaćali i veće kamate”, upozorila je Suarez. Ministarka ekonomije Nadja Kalvino (Nadia Calvino) izjavila je da zbog rasta kamata vlada s bankama radi na olakšicama, dodavši da su “izneseni mnogi predlozi” koje treba analizirati.

  • GOCA BG

    23.10.2022 #1 Author

    Sa jedne strane olaksica,a sa druge veca kamata…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...