NAJVEĆI PAD BDP EVROZONE OD 1995. GODINE Niži za 3,6 procenata, objavio Evrostat

EUVesti

9.6.2020 13:43 Autor: Julijana Vincan 0

NAJVEĆI PAD BDP EVROZONE OD 1995. GODINE Niži za 3,6 procenata, objavio Evrostat NAJVEĆI PAD BDP EVROZONE OD 1995. GODINE Niži za 3,6 procenata, objavio Evrostat
Bruto domaći proizvod evrozone pao je za 3,6 odsto u prva tri meseca u odnosu na prethodni kvartal, odnosno, za 3,1 odsto na godišnjem... NAJVEĆI PAD BDP EVROZONE OD 1995. GODINE Niži za 3,6 procenata, objavio Evrostat

Bruto domaći proizvod evrozone pao je za 3,6 odsto u prva tri meseca u odnosu na prethodni kvartal, odnosno, za 3,1 odsto na godišnjem nivou, pokazuju u utorak objavljeni desezonirani podaci Evrostata, statističke službe Evropske unije. To je manji pad od 3,8 procenata, koliko je Evrostat prvobitno procenio, ali je i dalje najveći od 1995. godine, od kada datira ova statistika.

Privreda Evropske unije je u prvom tromesečju pala za 3,2 odsto u odnosu na prethodni kvartal, što je takođe najveći registrovan pad do sada, objavljeno je na zvaničnom sajtu Evrostata. Ovakvo kretanje rezultat je oštrog smanjenja potrošnje domaćinstava i investicija zbog vanrednih mera uvedenih sredinom marta radi suzbijanja pandemije korona virusa.

Potrošnja domaćinstava u evrozoni potonula je u navedenom periodu za 4,7 procenta, usled zatvaranja prodavnica, restorana, kafića i sličnog, investicije su pale za 4,3 a izvoz za 4,2 odsto.

Opao je i broj zaposlenih u monetarnom bloku za 0,2 procenta u prvom kvartalu u odnosu na prethodna tri meseca, što je prvi pad od proleća 2013. godine, prema podacima Evrostata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...