Odluka Evropskog suda pravde

Nema osnova za zabranu formiranja super lige u fudbalu

EULifestyle

22.12.2023 13:17 Autor: Vladimir Jokanović 3

Nema osnova za zabranu formiranja super lige u fudbalu Nema osnova za zabranu formiranja super lige u fudbalu
Rukovodeći organi fudbala izgubili su značajan sudski spor koji ugrožava njihov uticaj na sport u Evropi, potencijalno otvarajući vrata za nova takmičenja izvan njihove... Nema osnova za zabranu formiranja super lige u fudbalu

Rukovodeći organi fudbala izgubili su značajan sudski spor koji ugrožava njihov uticaj na sport u Evropi, potencijalno otvarajući vrata za nova takmičenja izvan njihove nadležnosti.

Najviši sud u EU utvrdio je u četvrtak da su UEFA i FIFA postupile nezakonito preteći da će uvesti sankcije igračima i klubovima koji su se pridružili Evropskoj Super ligi (ESL) 2021. godine, prenosi Financial Times.

Presuda Suda pravde EU nije sugerisala da ESL, pokušaj odvajanja 12 vrhunskih klubova ili bilo koje novo takmičenje mora biti odobreno, ali sudije su osporile osnovna ovlašćenja UEFA i FIFA, zahtevajući od njih da odbace „arbitrarna“ pravila i da budu otvorenija za takmičenje.


Pravni stručnjaci ocenjuju da su ova i slične odluke čvrsto stavile sport u okvir evropskog zakona o konkurenciji sa potencijalno dalekosežnim posledicama u celom sektoru. Organizacija sportskih takmičenja više nije pod monopolom sportskih saveza, budući da su sportisti i klubovi dobili mnogo novih prilika.

Projekat ESL u vlasništvu grupe elitnih klubova stvorio bi rivala Ligi šampiona koju organizuje UEFA. Ideja je pre dve godine naišla na žestoke reakcije navijača, nacionalnih vlada i domaćih liga. Većina uključenih klubova brzo se distancirala od ESL, ali su Real Madrid i Barselona nastavili da vode slučaj preko sudova.

Pristalice osnivanja ESL tvrde da su pretnje UEFA i FIFA o kažnjavanju klubova i igrača antikonkurentne i stoga suprotne evropskim zakonima. Predsednik FIFA Đani Infantino rekao je da presuda Evropskog suda „ništa ne menja“ i da će svetska kuća fudbala i dalje organizovati „najbolja takmičenja“.

Presuda, na koju se ne može uložiti žalba, ipak otvara vrata novim učesnicima da pokrenu rivalska takmičenja i preti da ugrozi status kvo u evropskom fudbalu. Sud je naveo da pravila koja daju organizacijama FIFA i UEFA isključivu kontrolu nad medijskim i komercijalnim pravima „ograničavaju konkurenciju“ i da su „štetna“ za evropske fudbalske klubove i navijače jer im uskraćuju nova i potencijalno inovativna i interesantna takmičenja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...