Spor oporavak, bez snažnih zaokreta

Nemački instituti očekuju jedva primetan privredni rast

EUU fokusu

27.3.2024 17:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nemački instituti očekuju jedva primetan privredni rast Nemački instituti očekuju jedva primetan privredni rast
Vodeći ekonomski instituti u Nemačkoj u zajedničkom izveštaju slikovito opisuju situaciju u ekonomskom sektoru kao „kretanje protiv vetra”, a privredu nazivaju „izudaranom”. U ovoj... Nemački instituti očekuju jedva primetan privredni rast

Vodeći ekonomski instituti u Nemačkoj u zajedničkom izveštaju slikovito opisuju situaciju u ekonomskom sektoru kao „kretanje protiv vetra”, a privredu nazivaju „izudaranom”.

U ovoj godini, u najboljem slučaju,  instituti očekuju jedva primetan privredni rast od 0,1 odsto, u poređenju sa prošlogodišnjim jesenjim prognozama od 1,3 odsto, piše DPA.

Doduše, očekivanja za 2025. godinu su za sada ostala na plus 1,4 odsto.

Nemačka privreda je posle prošlogodišnje recesije od 0,3 odsto i dalje „bolešljiva“ i nikako da se odmakne od mrtvila u koje je upala pod pandemijom, navodi se u prolećnom izveštaju.

Ciklusi ekonomske slabosti i rasta se smenjuju, podsećaju instituti. Već ovog proleća nemačka privreda može da zađe u fazu oporavka, ali ne očekuje se da zaokret bude snažan.

Naime, privatna potrošnja, jedan od ključnih generatora rasta, uskoro bi trebalo da osnaži, a tražnja iz inostranstva tek dogodine.

Zajedničku prognozu dva puta godišnje pripremaju Nemački institut za ekonomska istraživanja iz Berlina, kilski Institut za svetsku privredu, Lajbnicovi instituti za istraživanje privrede iz Halea i Esena i minhenski IFO.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...