Preliminarni rezultati anketa indeksa menadžera nabavke

Olimpijske igre podstakle uslužni sektor u evrozoni, ali proizvodnja tone

EUU fokusu

22.8.2024 12:29 Autor: Vladimir Jokanović 0

Olimpijske igre podstakle uslužni sektor u evrozoni, ali proizvodnja tone Olimpijske igre podstakle uslužni sektor u evrozoni, ali proizvodnja tone
Privredna aktivnost evrozone porasla je u avgustu, podstaknuta naglim rastom u sektoru usluga, naročito u Francuskoj zahvaljujući Olimpijskim igrama. Međutim, proizvodnja je nastavila da... Olimpijske igre podstakle uslužni sektor u evrozoni, ali proizvodnja tone

Privredna aktivnost evrozone porasla je u avgustu, podstaknuta naglim rastom u sektoru usluga, naročito u Francuskoj zahvaljujući Olimpijskim igrama. Međutim, proizvodnja je nastavila da se smanjuje, dok se privatni sektor Nemačke pogoršao, što izaziva zabrinutost zbog moguće recesije.

Prema preliminarnim anketama indeksa menadžera nabavke (PMI), privatni sektor evrozone pokazao je jači rast od očekivanog u avgustu. Ipak, znakovi osnovnih slabosti i dalje postoje, posebno u Nemačkoj i u sektoru proizvodnje u okviru monetarne unije, prenosi Euronews.

Kompozitni PMI indeks za širu evrozonu porastao je na 51,2 ovog meseca, u odnosu na 50,2 u julu, nadmašivši očekivanja od 50,1. Ovo označava šestu uzastopnu ekspanziju u aktivnosti privatnog sektora evrozone i najbrži rast u poslednja tri meseca.

Međutim, proizvodnja u evrozoni nastavila je da opada, pri čemu je indeks PMI proizvodnje pao na 45,6, što je najniži nivo u poslednjih osam meseci. Rast je uglavnom podstaknut sektorom usluga, gde je indeks PMI poslovne aktivnosti u uslugama porastao na 53,3, premašivši i prethodni rezultat i očekivanja od 51,9, čime je zabeležen najjači rast u poslednja četiri meseca.

Značajan deo ovog rasta potekao je iz Francuske, gde je aktivnost u sektoru usluga dostigla najviši nivo od maja 2022. godine, verovatno zahvaljujući Olimpijskim igrama u Parizu. Indeks PMI za francuske usluge skočio je na 55,0, što je njegova najbolja vrednost od drugog kvartala 2022. godine, kada je rast BDP-a iznosio 0,4 odsto.

Ekonomisti Hamburške komercijalne banke, ističu da ovaj rast povezan sa Olimpijskim igrama deluje privremeno, što potvrđuju pogoršanje uslova za zapošljavanje, slabija očekivanja u pogledu proizvodnje i smanjenje zaostalih poslova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.