PET PUTA TEŽA SITUACIJA NEGO 2008. GODINE Grčka gubi 10 milijardi evra od turizma

BiznisEUTurizam

19.6.2020 10:14 Autor: Ljiljana Begović 1

PET PUTA TEŽA SITUACIJA NEGO 2008. GODINE Grčka gubi 10 milijardi evra od turizma PET PUTA TEŽA SITUACIJA NEGO 2008. GODINE Grčka gubi 10 milijardi evra od turizma
Gubitak grčkog turističkog sektora u 2020. zbog pandemije korona virusa iznosiče oko 10 milijardi evra, procena je firme „Ernst & Young (EY)“. Istovremeno, očekuje... PET PUTA TEŽA SITUACIJA NEGO 2008. GODINE Grčka gubi 10 milijardi evra od turizma

Gubitak grčkog turističkog sektora u 2020. zbog pandemije korona virusa iznosiče oko 10 milijardi evra, procena je firme „Ernst & Young (EY)“. Istovremeno, očekuje se da će grčki hotelijeri pretrpeti štetu od 4,46 milijardi evra – 3,26 milijardi za sezonske i oko 1,2 milijarde kod hotela koji rade cele godine.

Na osnovu podataka Svetskog saveta za putovanje i turizam (WTTC), analitičari EY zaključili su da će posledice pandemije korona virusa biti pet puta gore nego 2008. godine na vrhuncu krize.

Foto: Shutterstock.com

Prema njihovoj studiji, vrednost turističkih dobara i usluga pašće sa 22 milijarde evra u 2019. na 14 milijardi po osnovnom scenariju, odnosno 12 milijardi po najgerem, ili 16 milijardi po najboljem scenariju.

U izveštaju se dodaje da se prema sva tri scenarija najveći pad očekuje u drugom kvartalu godine kao i da će iznositi od 41 do 53 procenta.

Prema analitičarima EY, eventualno produženje turističke sezone neće nadoknaditi gubitke, ali dobro regulisanje epidemiološke situacije u Grčkoj u prethodnom periodu moglo bi da joj pruži izvesnu prednost na turističkom tržištu ubuduće.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...