Mesto za povezivanje i pronalaženje biznis partnera

Poslovna manifestacija u Bolonji dobra prilika za srpske privrednike

EUManifestacijePoslovanjePreduzetnikU fokusu

21.6.2022 14:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Poslovna manifestacija u Bolonji dobra prilika za srpske privrednike Poslovna manifestacija u Bolonji dobra prilika za srpske privrednike
Unija poslodavaca Srbije (UPS) objavila je da je učešće kompanija iz regiona Balkana na poslovnoj manifestaciji FARETE besplatno. Ovaj skup se održava 7. i... Poslovna manifestacija u Bolonji dobra prilika za srpske privrednike

Unija poslodavaca Srbije (UPS) objavila je da je učešće kompanija iz regiona Balkana na poslovnoj manifestaciji FARETE besplatno. Ovaj skup se održava 7. i 8. septembra u Bolonji, u Italiji, a i ove godine će u fokusu biti nekoliko sektora privrede – metaloprerađivački, prehrambeni i agrobiznis, automobilski, industrija pakovanja i ambalaže, elektronika, obrada i tretman plastike.

Organizator je, već desetu godinu zaredom, poslovna organizacija Confindustria Emilia, koja okuplja kompanije iz Bolonje, Modene i Ferare.

„Confindustria Serbia je zvaničan partner i zastupnik ovog poslovnog skupa za region Balkana, partnerska organizacija UPS-a koja godinama ima ulogu pronalaženja, identifikacije i odabira lokalnih kompanija potencijalnih učesnika na ovom poslovnom događaju, kao i organizacije puta i boravka njihovih predstavnika u toku trajanja samog događaja“, navode iz Unije poslodavaca.

Prema njihovim rečima, poslovna manifestacija FARETE ponovo je mesto za susrete kompanija, odlična prilika za povezivanje i pronalaženje poslovnih partnera, kao i za predstavljanje proizvoda i usluga.

Učešće kompanija iz regiona Balkana (international buyers) uključuje troškove puta, dve noći u hotelu sa četiri zvezdice i troškove hrane i pića za period trajanja događaja FARETE. Uključeni su i transfer od stanice ili aerodroma u Italiji do hotela i nazad, kao i B2B sastanci sa italijanskim kompanijama registrovanim za programsku celinu “International Club”.

Uslovi učešća za domaće kompanije su da imaju sajt na engleskom jeziku, najmanje 20 zaposlenih, poznavanje engleskog ili italijanskog jezika i da u formularu za prijavu izraze želju i motivaciju za barem tri sastanka sa italijanskim kompanijama.

Kako je ranije u razgovoru za Biznis.rs istakao predsednik Confindustria Serbia Patricio de Tos (Patrizio dei Tos), predstavljanje Srbije kao destinacije za investicije jedna je od glavnih misija ove poslovne asocijacije.

„Sa našim kolegama iz kompanije Confindustria Italija organizujemo promotivne događaje svake godine. I sami privrednici među sobom razgovaraju i dele pozitivne priče, tako da su i na ovaj način mnogi stigli ovde. Ubeđen sam da će važna imena italijanske privrede biti prisutna već od naredne godine i doprineti daljem jačanju naše zajednice ovde u Srbiji“, naglasio je naš sagovornik.

Udruženje italijanskih privrednika u Srbiji okuplja čak 167 kompanija članica. Kako je dodao Dei Tos, članovi tog udruženja danas imaju skoro 30.000 zaposlenih u celoj Srbiji i doprinose sa oko 2,5 odsto BDP-a.

Kada je reč o stranim investicijama, zamenica direktora udruženja italijanskih privrednika Confindustria Serbia Silvija Herceg istakla je da je već dve godine primetan trend povratka italijanskih kompanija u Srbiju.

“Usred krize koja se desila 2020. i 2021. godine dogodio se veliki povratak italijanskih kompanija u Srbiju. To nije fenomen koji je bio stalan pre pandemije korona virusa, on se znatno ubrzao u nekim sektorima kao što su transport, logistika, špedicija i auto-industrija. Sada vidimo da se veći broj kompanija vraća u metaloprerađivačku industriju. Ipak, ono što je najveći problem srpske privrede jeste nedostatak kadrova i radne snage“, ukazala je Herceg.

Za sve dodatne informacije i upite o manifestaciji u Bolonji privrednici mogu kontaktirati Confindustria Serbia, a mogu pogledati i spisak svih do sada prijavljenih italijanskih kompanija.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...