Objavljena prognoza svetske banke

Privredni rast EU samo 0,7 odsto u 2024.

EU

10.1.2024 08:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Privredni rast EU samo 0,7 odsto u 2024. Privredni rast EU samo 0,7 odsto u 2024.
Hrvatska privreda će stabilno rasti do 2026. godine i značajno premašiti prosek evrozone, što će kočiti slabljenje tražnje pod pritiskom povišenih ključnih kamatnih stopa,... Privredni rast EU samo 0,7 odsto u 2024.

Hrvatska privreda će stabilno rasti do 2026. godine i značajno premašiti prosek evrozone, što će kočiti slabljenje tražnje pod pritiskom povišenih ključnih kamatnih stopa, pokazuju najnovije prognoze Svetske banke.

Hrvatska ekonomija će 2024. godine rasti za 2,7 odsto, ocenjuje Svetska banka, podižući procenu iz oktobra za 0,2 procentna poena. To bi značilo da će tempo rasta manje-više ostati na nivou iz 2023. godine, kada je aktivnost prema novim promenama banaka porasla za 2,5 odsto.

U grupi zemalja EU u regionu Evrope i Centralne Azije, rumunska privreda trebalo bi da najjače poraste 2024. godine, za 3,3 odsto, procenjuju banke, piše Seebiz.

Najbliža Hrvatskoj po prognoziranoj stopi rasta ove godine je Poljska, gde bi aktivnost trebalo da poraste za 2,6 odsto. Blizu je i Bugarska sa prognozom od 2,4 odsto.

Ekonomija evrozone trebalo bi da poraste za samo 0,7 odsto 2024. godine, otprilike upola manje nego što je banka predviđala prošlog leta. U 2025. rast bi trebalo da se ubrza na 1,6 odsto, što je za 0,7 procentnih poena niže od prognoze banke prošlog juna.

Image by creativeart on Freepik

U 2023. aktivnost je porasla za samo 0,4 odsto jer su visoke cene energije usporile potrošnju domaćinstava i poslovanje kompanija, posebno u industriji, a krajem godine je oslabio i uslužni sektor.

„U 2024. rast bi trebalo da se stabilizuje na još uvek slabih 0,7 odsto. Ublažavanje cenovnih pritisaka trebalo bi da podrži realne plate i poveća raspoloživi dohodak, ali će odloženi efekat prethodnog pooštravanja monetarne politike inhibirati domaću tražnju, posebno poslovna ulaganja”, navodi se u izveštaju Svetske banke.

U 2025. rast bi trebalo da se blago ubrza zahvaljujući oporavku investicija, predviđa SB, objašnjavajući da novac iz fonda NextGenerationEU podržava javne investicije i neutrališe „umerenu konsolidaciju državnih budžeta“ članica.

Američka ekonomija bi ove godine trebalo da raste 1,6 odsto i da primetno uspori u odnosu na 2023. zbog visokih kamata. Banka očekuje skoro istu stopu rasta najveće svetske ekonomije 2025. godine.

Svetska ekonomija u celini će i ove godine blago usporiti, sa prognoziranom stopom rasta od 2,4 odsto, u odnosu na prošlogodišnjih 2,6 odsto.

Ekonomije u razvoju ove godine će rasti za samo 3,9 odsto, više od jednog procentnog poena niže od proseka u poslednjoj deceniji.

Do kraja 2024. ljudi u oko četvrtini zemalja u razvoju i u oko 40 odsto zemalja sa niskim prihodima i dalje će biti siromašniji nego što su bili pre pandemije Covid-19, upozorava Svetska banka.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...