Moskva zaobilazi sankcije preko Jermenije i Turske

Izvoz EU u Rusiju pao na 37 odsto predratnog nivoa

EUU fokusu

9.1.2024 12:17 Autor: Vladimir Jokanović 1

Izvoz EU u Rusiju pao na 37 odsto predratnog nivoa Izvoz EU u Rusiju pao na 37 odsto predratnog nivoa
Od početka rata u Ukrajini 2022. godine, izvoz iz Evropske unije u Rusiju pao je na 37 odsto svog predratnog nivoa. Jedan od razloga... Izvoz EU u Rusiju pao na 37 odsto predratnog nivoa

Od početka rata u Ukrajini 2022. godine, izvoz iz Evropske unije u Rusiju pao je na 37 odsto svog predratnog nivoa. Jedan od razloga za i dalje visok obim izvoza u Rusiju je taj što je samo 32 odsto svih proizvoda iz EU podložno sankcijama, saopštio je u utorak nemački Centar za međunarodnu ekonomiju – Ifo.

Prema rečima zamenice Ifo-a Feodore Teti, koja je navela primer luksuzne robe, postoje sankcije na izvoz šampanjca u Rusiju, ali ne i prošeka. Pored toga, moguće je dosta robe iz EU koja je pod sankcijama isporučiti Rusiji idirektno preko trećih zemlaja, sugerišu podaci Ifo baze o sankcijama.

Zbog ograničenja izvoza koje su uvele države EU i druge zapadne zemlje nedostaje oko jedne trećine proizvoda pod sankcijama u odnosu na predratni period. Kina je najvažnija zemlja porekla za uvoz u Rusiju robe koja je pod sankcijama.

Oko 61 odsto svih proizvoda koji su pod sankcijama dolazi iz Kine, a 2021. godine taj procenat je bio oko 35. Turska je ruski izvor uvoza sa oko 13 odsto svih proizvoda za koje je Zapad uveo sankcije, a u 2021. godini ovaj procenat je bio manji od tri.

Rusija kupuje oko jedan odsto robe pod sankcijama od Jermenije, a u istom periodu izvoz EU u Jermeniju se udvostručio. Ifo zaključuje da se u slučaju Kine, povećanje izvoza u Rusiju može barem delimično objasniti jačom domaćom proizvodnjom, dok u slučaju Jermenije i Turske nagli porast izvoza u Rusiju sugeriše na zaobilaženje sankcija.

  • KIMCHI

    10.1.2024 #1 Author

    Samodovoljni ce se unostiti, ipak ovo nije 19.vek

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...