Širenje delta soja ugrožava turističku sezonu u Evropi

Ubrzana vakcinacija je spas za zemlje koje zavise od turizma

BiznisEUTurizam

1.7.2021 08:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ubrzana vakcinacija je spas za zemlje koje zavise od turizma Ubrzana vakcinacija je spas za zemlje koje zavise od turizma
Nemačka zabrana putovanja iz i prema Portugalu uzburkala je duhove u južnim članicama Europske unije zavisnim o prihodima od turizma. Evropske turističke velesile pred... Ubrzana vakcinacija je spas za zemlje koje zavise od turizma

Nemačka zabrana putovanja iz i prema Portugalu uzburkala je duhove u južnim članicama Europske unije zavisnim o prihodima od turizma.

Evropske turističke velesile pred velikom su dilemom: ukinuti restrikcije na dolazak turista i koliko-toliko spasiti ključnu privrednu granu ili rizikovati brzo širenje zaraznijeg delta soja korona virusa?

Ekonomisti smatraju da Evropu ionako čeka slabašna turistička sezona. Kako prenosi Financial Times, države zavisne od turističkih prihoda, poput Španije, ustale su protiv poziva nemačke kancelarke Angele Merkel za koordiniranim odgovorom unutar Evropske unije prema putnicima koji dolaze iz država gde je već zabeležen značajan broj oboljenja novim sojem prvi put detektovanim u Indiji.

Žaljenje Merkel

Nemačka je odlučila od ovog utorka zabrani putovanje u i iz Portugala. Samo će nemački građani i stanovnici sa stalnom dozvolom boravka moći ući na nemačku teritoriju iz Portugala. Ipak, moraće da provedu dve nedelje u karantinu, čak i ako imaju negativan test.

Kancelarka Angela Merkel izrazila je prošle nedelje žaljenje što EU nema zajednička pravila o putovanjima, spomenuvši Portugal koji je sredinom maja otvorio granice za britanske i evropske turiste. Ipak, analitičari tvrde da južne članice moraju balansirati između dolaska turista iz Ujedinjenog Kraljevstva i Rusije, gde se delta soj već značajno proširio i sprečiti njegovo širenje u „vlastitom dvorištu“.

„Razilaženje u mišljenju već je evidentno s obzirom da Grčka i Španija kažu da su otvorene prema svima, za razliku od severnih država“, ističe Džesika Hinds (Jessica Hinds), ekonomistkinja u Capital Economics-u.

Ove sedmice su Španija, Portugal i Malta zaoštrile restrikcije prema britanskim turistima. Ranije u julu Italija je zahtevala od Britanaca ostanak u petodnevnoj samoizolaciji. Međutim, s obzirom na prošlogodišnji pad turističkih prihoda i do 80 odsto u tim državama, pitanje je koliko će takve mere opstati.

Turistički prihodi od stranih gostiju pre pandemije činili su 10 odsto BDP Grčke i Portugala, te gotovo šest odsto u slučaju Španije. Koliko te države ove godine žele privući strane turiste govori i podatak da su Španija i Portugal u maju ukinule većinu zahteva što se tiče testiranja i izolacije prilikom ulaska u zemlju. Grčka je širom otvorila vrata vakcinisanim turistima iz 53 države, uključujući i Rusiju. Od tada broj obolelih delta sojem naglo raste u Velikoj Britaniji i Rusiji, prenosi Poslovni.hr.

Statistika iz Oxford Economics pokazuje da je broj noćenja u EU u julu za 55 odsto niži u odnosu na nivo pre pandemije. Analitičari predviđaju da bi pad u avgustu mogao iznositi između 15 i 25 odsto. Osim toga, internet pretrage smeštaja u Španiji vratile su se na nivo iz 2019. godine, pokazuju podaci Google.

S druge strane, analitičari iz kuće McKinsey su nešto pesimističniji. Oni smatraju da će ukupni ovogodišnji turistički prihodi Španije i Portugala iznositi tek polovinu predpandemijskih prihoda. Puni oporavak očekuju tek 2024. godine. Valja istaći da tim državama digitalne potvrde o vakcinama koje olakšavaju putovanja unutar Evropske unije tek delimično „spasavaju stvar“.

Na primer, Španija želi ugostiti i turiste izvan Evropske unije, posebno Britance koji su najbrojniji strani gosti u toj državi. Naime, Španiju je 2019. posetilo 18 miliona britanskih turista, dok je iz Nemačke i Francuske došlo po 11 miliona gostiju. Celu priču sa ovogodišnjom sezonom dodatno komplikuje situacija koja se menja doslovno na dnevnom nivou. Tako je vlada u Londonu prošle nedelje dala podsticaj španskom turizmu uključenjem Baleara na „zelenu listu“.

Brzina promena

Međutim, španski premijer Pedro Sančez (Pedro Sánchez) opet je uveo ograničenja za britanske turiste, zahtevajući od njih vakcinaciju s dve doze ili negativan PCR test. Taj se potez odrazio na cene deonica vazduhoplovnih prevoznika Ryanair i easyJet. Međutim, broj zaraženih na Balearima već raste i bez Britanaca, nakon što je pre dve nedelje tamo doputovalo na hiljade španskih studenata koji se žele odmoriti od letnjeg ispitnog roka. Koliko se stvari brzo menjaju pokazuje i primer Portugala.

Lisabon je 17. maja ukinuo restrikcije ulaska britanskih turista nakon što je London tu državu stavio na „zelenu listu“. Ipak, svega tri nedelje kasnije Portugal opet nije na britanskoj „zelenoj listi“ što je navelo mnoštvo turista na raniji povratak kako bi izbegli obvezu samoizolacije. Od tada skok broja zaraženih pretvorio je Portugal u jedno od evropskih žarišta zaraze.

Nemačka kancelarka prozvala je i Grčku zbog omogućavanja slobodnog ulaska turista koji su primili ruske i kineske vakcine, jer nisu odobrene u Evropskoj uniji. Grčka je, pak, ove nedelje najavila da će od turista iz Rusije tražiti i negativan test, nezavisno jesu li vakcinisani ili nisu. Ekonomista španske banke BBVA Rafael Domenek (Rafael Doménech), ističe da je najbolji odgovor na pretnju propasti sezone ubrzano vakcinisanje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...