Predstavnici prve ekonomije EU i Argentine potpisali memorandum o razumevanju

Vlada Nemačke želi da osigura zalihe litijuma iz Južne Amerike

EUU fokusu

30.1.2023 11:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vlada Nemačke želi da osigura zalihe litijuma iz Južne Amerike Vlada Nemačke želi da osigura zalihe litijuma iz Južne Amerike
Nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) nada se da će njegov put u Južnu Ameriku pomoći Berlinu da osigura dodatne zalihe litijuma potrebne nemačkim... Vlada Nemačke želi da osigura zalihe litijuma iz Južne Amerike

Nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) nada se da će njegov put u Južnu Ameriku pomoći Berlinu da osigura dodatne zalihe litijuma potrebne nemačkim automobilskim gigantima za baterije za električne automobile.

Šolc želi veći udeo litijuma za najveću evropsku ekonomiju, rekli su izvori upoznati s tim pitanjem, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Deo nemačke strategije je da se bazira veći deo proizvodnog procesa lokalno u Čileu i da se pomogne da ekstrakcija i prerada budu manje štetni za okolinu.

Nemačka vlada namerava da ponudi Čileu sporazum koji bi bio unosniji od onog koji imaju s Kinom, rekao je izvor.

Čile je drugi najveći svetski dobavljač litijuma, iza Australije, a veliki deo proizvodnje odlazi u Kinu.

Predstavnici Nemačke i Argentine potpisali su u subotu u Buenos Airesu memorandum o razumevanju s namerom da se Berlinu omogući pristup bogatim izvorima litijuma.

Nakon sastanka s argentinskim predsednikom Albertom Fernandezom, Šolc je rekao da je protiv „politike koja služi samo interesima zemlje koja želi sama da prerađuje robu“.

Šolz je Kinu direktno nazvao „nemačkim suparnikom na globalnom tržištu robe“.

Ima zemalja koje misle da sve sirovine dolaze iz Kine, ali to nije istina. Mnoge sirovine dolaze, primera radi, iz Argentine i Čilea, šalju se u Kinu gde se prerađuju i prodaju.

„Ne može li se prerada tih materijala, koja otvara na hiljade radnih mesta, preseliti u zemlje iz kojih ti materijali dolaze”, upitao je Šolc.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...