NULTE KAMATNE STOPE OSTAJU, odlučio Savet guvernera ECB

BankeEUNovacVesti

10.9.2020 15:39 Autor: Vladimir Jokanović 0

NULTE KAMATNE STOPE OSTAJU, odlučio Savet guvernera ECB NULTE KAMATNE STOPE OSTAJU, odlučio Savet guvernera ECB
Evropska centralna banka (ECB) zadržala je svoje ključne podsticajne politike nepromenjenim nakon sastanka Saveta guvernera u četvrtak, ne menjajući referentne kamatne stope, veličinu stimulativnog... NULTE KAMATNE STOPE OSTAJU, odlučio Savet guvernera ECB

Evropska centralna banka (ECB) zadržala je svoje ključne podsticajne politike nepromenjenim nakon sastanka Saveta guvernera u četvrtak, ne menjajući referentne kamatne stope, veličinu stimulativnog programa i izglede.

Ključne kamatne stope ostaće takozvane nulte sve dok stopa inflacija bude niža od projektovane granice dva odsto. Biće nastavljena kupovina obveznica u okviru pandemijskog programa hitne nabavke (PEPP) sa ukupnim sredstvima 1.350 milijardi evra.

Predsednica ECB Kristin Lagard (Christine Lagarde) navela je da je ekonomija pokazala „snažan oporavak aktivnosti“ otkako su popustile mere zatvaranja , ali da su ostale „znatno ispod“ nivoa pre pandemije.

Prema njenim rečima, velika neizvesnost u vezi sa putem oporavka ekonomije znači da „obimni monetarni podsticaj ostaje neophodan“ i da će PEPP biti aktivan i tokom sredine 2021. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...