EVROPSKE BERZE SE STABILIZOVALE Virus, Brexit i blokadu zasenile dobre vesti iz Amerike

BerzaEUNovacSvetVesti

22.12.2020 13:40 Autor: Vladimir Jokanović 0

EVROPSKE BERZE SE STABILIZOVALE Virus, Brexit i blokadu zasenile dobre vesti iz Amerike EVROPSKE BERZE SE STABILIZOVALE Virus, Brexit i blokadu zasenile dobre vesti iz Amerike
Posle velikog pritiska i pada akcija u ponedeljak, zbog opasnosti od brzog širenja mutiranog korona virusa u Engledskoj i novih zatvaranja, evropske berze pokrenule... EVROPSKE BERZE SE STABILIZOVALE Virus, Brexit i blokadu zasenile dobre vesti iz Amerike

Posle velikog pritiska i pada akcija u ponedeljak, zbog opasnosti od brzog širenja mutiranog korona virusa u Engledskoj i novih zatvaranja, evropske berze pokrenule su se u utorak u pozitivnom smeru delimično nadoknađujući gubitke od prethodnog dana. Nastavak pregovora o Brexitu, iako još bez nagoveštaja dogovora, kao i usvajanje novog stimulativnog finansijskog paketa u SAD, podigli su optimizam na evropskom berzanskom tržištu.

Panevropski berzanski indeks Stoxx600 porastao je za 1,1 odsto, a nemački DAX i francuski CAC40 za po 1,3 procenta, prenosi CNBC. Akcije banaka takođe su porasle, do 2,2 odsto. Britanski FTSE100 najpre je blago pao u utorak, za 0,2 odsto, a onda porastao za 0,3 procenta. Akcije IAG SA, koja u vlasništvu ima British Airways porasle su za više od pet odsto.  

Velika Britanija suočena je sa blokadom saobraćaja, budući da je većina evropskih država zabranila letove sa Ostrva, dok je Francuska zatvorlila plovidbu preko Lamanša, a zatvoren je i Evrotunel ispod kanala. Dok hiljade kamiona natovarenih robom čekaju nadomak Kalea i Dovera, Britanci intenzivno pregovaraju sa francuskim vlastima, nadajući se makar delimičnom obnavljanju teretnog saobraćaja.

Kada je reč o pregovorima o Brexitu, britanski premijer Boris Džonson navodno je izašao sa novom povoljnijom ponudom o regulisanju evropskog prava na ribolov u britanskim vodama od 1. januara. Brisel je odbio ponudu, preneo je oko podne Yahoo Finance, pozivajući se na Reuters. Briselski portal EurActiv navodi da pristalice Brexita optužuju Francusku da koristi krizu kako bi pokušala da iznudi trgovinske koncesije, kao i da je blokada teretnog saobraćaja „politička“.

Evropske berze pretrpele su u ponedeljak najveće gubitke u poslednja dva meseca. Prema navodima stratega globalnog tržišta u kompaniji JP Morgan, korona virus u mutiranom vidu „predstavkja rupu na putu, ali taj put i dalje vodi do mnogo snažnijeg oporavka u drugoj polovini naredne godine“, a zbog takvog uverenje investitora, tržišta su u utorak mnogo mirnija, prenosi Business World.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...