EVROPA IZLAZI IZ KARANTINA Ublažavanje strogih mera izolacije zbog korona virusa

EUVesti

27.4.2020 11:51 Autor: Julijana Vincan 0

EVROPA IZLAZI IZ KARANTINA Ublažavanje strogih mera izolacije zbog korona virusa EVROPA IZLAZI IZ KARANTINA Ublažavanje strogih mera izolacije zbog korona virusa
Tri evropske zemlje koje su najteže pogođene pandemijom korona virusa – Španija, Italija i Francuska, pripremaju se da ublaže restrikcije i da ih usklade... EVROPA IZLAZI IZ KARANTINA Ublažavanje strogih mera izolacije zbog korona virusa

Tri evropske zemlje koje su najteže pogođene pandemijom korona virusa – Španija, Italija i Francuska, pripremaju se da ublaže restrikcije i da ih usklade sa oživljavanjem ekonomije. U Švajcarskoj je počelo popuštanje zabrana, dok se u Velikoj Britaniji razmatra modifikovanje mera, kao i u još nekoliko zemalja koje pokušavaju da usklade mere donete radi sprečavanja širenja korona virusa sa što normalnijim funkcionisanjem ekonomije.

Španski premijer Pedro Sančes (Pedro Sánchez), rekao je da će Špancima biti dozvoljeno da vežbaju napolju od 2. maja, ako se nastavi opadajući trend broja novih slučajeva zaraze. Posle izolacije od mesec i po dana, deca mlađa od 14 godina za vikend su prvi put mogla da prošetaju sa roditeljima do sat vremena, najdalje kilometar od svojih domova.

Italijanski premijer Ðuzepe Konte (Giuseppe Conte) najavio je da bi proizvodnja mogla ponovo da se pokrene, kao i da se škole neće ponovo otvoriti do septembra. Posle skoro dva meseca izolacije, u Italiji 4. maja počinje nova faza i „suživot s virusom“ i više od 60 miliona građana će imati veću slobodu kretanja unutar regiona. Biće ponovo dozvoljene sahrane uz prisustvo do 15 ljudi, individualne sportske aktivnosti, kao i poseta rodbini, ali bez većih okupljanja. Od 4. maja sa radom počinju i privatna gradilišta, muzeji se otvoraju od 18. maja, a restorani od 1. juna uz obavezu postavljanja stolova na razdaljini od najmanje jednog metra i odvojene ulaze i izlaze. Zabrana okupljanja biće na snazi i posle 4. maja.

Foto: Tanjug/AP

Premijer Francuske, Eduar Filip (Édouard Philipp), najavio je da će u utorak predstaviti parlamentu Vladin plan za rešavanje krize nastale usled mera izolacije zbog korona virusa. U Francuskoj je na snazi izolacija do 11. maja, posle čega će se razmatrati otvaranje škola i prodavnica. Vlada Francuske je odlučila da, uprkos godišnjoj poseti od preko 80 miliona stranih turista, ugostitelji pod katancem ostanu do juna.

Plan ublažavanja mera koje su uvedene pre šest nedelja u Švajcarskoj, zasnovan je na tri nivoa, objavio je Švajcarski savezni savet, prenosi CNN. U prvoj fazi, koja počinje danas, otvaraju se frizerski i kozmetički saloni, cvećare, privatne ordinacije lekara i fizioterapeuta, bolnice mogu da obavljaju i druge procedure i operacije koje su bile odložene, dok u firmama i prodavnicama moraju da se poštuju rigoroznije higijenske mere. U drugoj fazi koja počinje 11. maja biće otvoreno još trgovina, kao i škole, dok će u trećoj fazi, od 8. juna, biti otvoreni muzeji, zoološki vrtovi, biblioteke, strukovne i visokoškolske ustanove.

Foto: Tanjug/AP

Britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson) najverovatnije će već ove nedelje objaviti planove za ublažavanje mera karantina, piše britanski „Telegraph“, ističući da se Džonson vratio u Downing Street kako bi preuzeo kontrolu nad krizom. Navedeno je da je razgovarao sa ministrima o ideji da se modifikuju mere karantina pre 7. maja, kada je Vlada zakonski obavezana da razmotri te mere, umesto da se one ukinu.

Grčka je meru privremene zabrane kretanja produžila do 4. maja, kada će krenuti u drugu fazu ublažavanja mera u kojoj će početi da rade firzerski i kozmetički saloni, kao i manje prodavnice. Posle 20. maja je u planu i otvaranje velikih tržnih centara, a od 25. maja do 5. juna trebalo bi da se ponovo otvore kafići, restorani i barovi.

U Belgiji, gde je stopa smrtnosti od korona virusa najveća u svetu, više od 15 odsto od ukupnog broja zaraženog stanovništva, Vlada će ublažavati mere u tri faze i to od 4. maja, a povratak u normalu najavljen je tek početkom juna.

Kozmetički saloni, teretane i bazeni, kafići, klubovi, pozorišta, bioskopi i muzeji u Nemačkoj ostaju zatvoreni do daljeg, a zabranjeni su i svi veliki događaji do kraja avgusta. U prvom obraćanju Bundestagu u vezi sa korona krizom, kancelarka Angela Merkel pripremila je građane na dugo trajanje ograničenja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...