Države članice EU uspešno prodaju sve što im ne treba, pokazuje izveštaj Eurostata

Evropa više otpada izvozi nego što ga kupi

AnalizaEUU fokusuVesti

21.4.2021 19:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Evropa više otpada izvozi nego što ga kupi Evropa više otpada izvozi nego što ga kupi
Evropska unija povećala je izvoz otpada u države koje nisu njene članice čak 75 odsto u odnosu na 2004. godinu. U istom periodu, za... Evropa više otpada izvozi nego što ga kupi

Evropska unija povećala je izvoz otpada u države koje nisu njene članice čak 75 odsto u odnosu na 2004. godinu. U istom periodu, za deset procenata se smanjio uvoz otpada u neku od država EU, saopštio je Eurostat.

Najviše otpada iz država članica EU kupila je Turska. Ona je, u prošloj godini, iz Unije uvezla otpad u količinama od oko 13,7 miliona tona, što je tri puta više nego u 2004. godini.

„Druga najčešća destinacija bila je Indija, koja je, tokom prošle godine, kupila skoro 2,9 miliona tona otpada iz EU, a slede je Velika Britanija (1,8 miliona tona), Švajcarska (1,6 miliona tona), Norveška (1,5 miliona tona), Indonezija i Pakistan (obe po 1,4 miliona tona), piše Eurostat.

Kako konstatuju u Eurostatu, poslednjih godina Pakistan se izrazito izdvojio kao odredište za otpad iz Unije, sa količinama koje su se povećale sa 100.000 kilograma u 2004. godini na 1,4 miliona tona u prošloj godini. S druge strane, primetno je da pada interesovanje Kine za evropski otpad. Oni su 2009. godine kupili 10,1 milion tona, a prošle svega oko 600.000 kilograma.

Otpad crnih metala najtraženiji

Prema izveštaju Eurostata, izvoz otpada od crnih metala (gvožđe i čelik) iz Unije iznosio je, u prošloj godini 17,4 miliona tona, što čini više od polovine, odnosno 53 odsto ukupnog izvoza otpada. Glavna destinacija bila je Turska, a kako navode evropski statističari, ova država primila je više od dve trećine, odnosno 68 odsto evropskog otpada od crnih metala. Države članice Unije su, u isto vreme, uvezle skoro četiri puta manje otpada od crnih metala, odnosno 4,1 milion tona, a gotovo trećina, odnosno 32 odsto dolazi iz Velike Britanije.

„Papirni otpad koje izvoze zemlje članice Unije čini skoro petinu ukupnih količina prodatog otpada. Indija je najveći kupac, sa 26 odsto ukupnih količina, zatim sledi Indonezija sa 20 odsto, i Turska – 15 odsto. Ostale količine se prodaju drugim državama, ali u znatno manjem obimu. I države članice EU kupuju papirni otpad, ali skoro polovina kupljenih količina stiže iz doskorašnje članice EU, Velike Britanije“, navodi se u izveštaju Eurostat.

  • Tina

    14.10.2022 #1 Author

    Nista neobicno. Ocekivano je

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...