ovo gorivo čini 70 odsto ukupne potrošnje

Evropi preti nestašica dizela

EUPoslovanjeU fokusuVesti

5.4.2022 09:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Evropi preti nestašica dizela Evropi preti nestašica dizela
Između ostalih energenata, Evropi preti i nestašica dizela, goriva koje pokreće prevoz robe i privredu. Ovaj deficit je takođe posledica rata u Ukrajini. Dizel... Evropi preti nestašica dizela

Između ostalih energenata, Evropi preti i nestašica dizela, goriva koje pokreće prevoz robe i privredu. Ovaj deficit je takođe posledica rata u Ukrajini.

Dizel u Evropi čini oko 70 odsto ukupnog udela u gorivu, a koristi ga preko 40 odsto evropskih automobila i gotovo sav teretni prevoz, piše Dnevnik.hr, a prenosi B92.

„U tom slučaju će sve stati. Mi nemamo nekakvih alternativnih prevoza, tipa železnice, da je veliki udeo železnice u prevozu roba. Tako da se bojim da će biti ozbiljnih problema. U transportnom procesu udeo goriva nam je sada 60 odsto, što je – eto, jednostavno nepodnošljivo“, objasnio je Zdravko Bubnić, predsednik Ceha prevoznika pri Hrvatskoj privrednoj komori (HOK).

Nepodnošljivo je stanje i poljoprivrednicima i ribarima, kojima je cena plavog dizela skočila za 100 odsto, a ova situacija mogla bi da potraje.

„Iako nema embarga na izvoz nafte i derivata iz Rusije, brodovi nerado ulaze u Crno more, gde plutaju mine. Vrlo su visoke vozarine, osiguravajuće kuće traže puno novca za osiguranje takvih brodova i tereta. Prema tome, to će trajati dok traje rat“, naveo je stručnjak za energiju Davor Štern, koji rešenje vidi u bržem aktiviranju rafinerije Rijeka.

„Nije do kraja modernizovana, ali proizvodi vrlo kvalitetna goriva, tako da možemo dočekati turističku sezonu i iduću zimu bez brige“, dodao je on.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...