pad ekonomije

Evropska centralna banka smanjila ponudu novca u evrozoni prvi put posle 13 godina

EUVesti

11.9.2023 09:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Evropska centralna banka smanjila ponudu novca u evrozoni prvi put posle 13 godina Evropska centralna banka smanjila ponudu novca u evrozoni prvi put posle 13 godina
Evropska centralna banka smanjila je novčanu masu u evrozoni prvi put posle 13 godina, pošto je kreditiranje u privatnom sektoru stagniralo, a depoziti smanjeni.... Evropska centralna banka smanjila ponudu novca u evrozoni prvi put posle 13 godina

Evropska centralna banka smanjila je novčanu masu u evrozoni prvi put posle 13 godina, pošto je kreditiranje u privatnom sektoru stagniralo, a depoziti smanjeni.

Pozajmice banaka privatnom sektoru su u julu pale za 1,6 odsto na godišnjem nivou, što je najniži nivo od 2016. godine, dok su krediti državama pali za 2,7 odsto, što je najveći pad od 2007. godine, piše SEEbiz.

Ekonomisti upozoravaju da ovi podaci pokazuju dalji pad ekonomije evrozone.

„Pošto je novčana masa manja, krediti će verovatno još poskupiti. Ovo će dodatno otežati investiranje kompanijama u Evropi, kao i zemljama, jer su krediti skuplji. Takođe, ako investicije budu manje, biće teže konkurisati drugim delovima sveta”, kaže Filip Lausberg (Philipp Lausberg), analitičar Centra za evropsku politiku.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...