Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Wall Street na velikom ispitu

Evropska tržišta deonica postaju privlačnija od čuvene njujorške berze

BerzaNovacSvetVesti

10.6.2021 11:21 Autor: Miljan Paunović 0

Evropska tržišta deonica postaju privlačnija od čuvene njujorške berze Evropska tržišta deonica postaju privlačnija od čuvene njujorške berze
I dok su u poslednjoj deceniji evropska tržišta deonica zaostajala za rastom indeksa u Njujorku, sada se, uglavnom zahvaljujući paketu Evropskog fonda za oporavak... Evropska tržišta deonica postaju privlačnija od čuvene njujorške berze

I dok su u poslednjoj deceniji evropska tržišta deonica zaostajala za rastom indeksa u Njujorku, sada se, uglavnom zahvaljujući paketu Evropskog fonda za oporavak od 750 milijardi evra, predviđa drugačija dinamika, piše Bankar.me.

JPMorgan predviđa da će ovaj veliki paket zaživeti ove godine, što će s povećanjem stepena vakcinisanih u svetu, dovesti do visokog evropskog ekonomskog rasta, nakon što je poslednje tromesečje donelo pad BDP od 0,3 odsto (to je upola manje od prvih procena). U trenutnoj situaciji očekuje se da će i evropska tržišta deonica imati prednost iz strukturnih razloga, jer sektori koji uživaju natprosečni rast ekonomskog oporavka (poput automobilskog i finansijskog sektora) igraju veću ulogu u Evropi nego na Wall Street, gde je gotovo sve tehnološki sektor, koji bi mogao biti ranjiv na veće kamatne stope.

Foto: Tanjug/AP

Većina evropskih kompanija takođe isplaćuje primamljive dividende. Njihovi bilansi su dobri, a to bi moglo dovesti do novog talasa spajanja i preuzimanja, s obzirom na još uvek nisku cenu novca. Tako da Evropa ponovno postaje zanimljiva. Tokom poslednjih deset godina investitori su bili nesigurni kao rezultat niskog ekonomskog rasta, slabog evra, političke neizvesnosti i poteškoća bankarskog sektora. Sada se slika menja. Dok SAD čekaju novi okidač za rast deonica (Dow Jones je juče pao 0,1 odsto, na 34.599 bodova), panevropski indeks deonica STOXX 600 postavio je novi rekord na 455 bodova. Ako pogledamo njegovo kretanje u poslednje 52 nedelje, već je udaljeno 35 posto od dna.

Sudbina deonica zavisiće od inflacije. Deutsche Bank upozorava da će to biti sve veći problem koji će uzrokovati neke krize. Prognoza, koja nikako nije u skladu s američkim monetarnim vlastima, kao ni s Wall Streetom (prilično su uvereni da je trenutna inflacija u SAD samo privremena), takođe kaže da bi bila velika greška potcenjivati ove rizike.

“Posledice kasnog odgovora dovele bi do većih poremećaja ekonomske aktivnosti nego da je Fed reagovao pravovremeno. To je moglo odvesti svet u novu recesiju, a šokove će osetiti uglavnom nova tržišta”, pišu analitičari Deutsche Banka.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...