Lideri G7 u misiji vakcinacije sveta

Evropska unija traži da se istraži poreklo pandemije

SvetVesti

11.6.2021 15:03 Autor: Vladimir Jokanović 3

Evropska unija traži da se istraži poreklo pandemije Evropska unija traži da se istraži poreklo pandemije
Lideri ekonomija G7 koji se sastaju u petak u Velikoj Britaniji objaviće obećanje da će siromašnim zemljama obezbediti milijardu doza vakcina protiv korona virusa... Evropska unija traži da se istraži poreklo pandemije

Lideri ekonomija G7 koji se sastaju u petak u Velikoj Britaniji objaviće obećanje da će siromašnim zemljama obezbediti milijardu doza vakcina protiv korona virusa u okviru plana „vakcinacije sveta“ do kraja 2022. godine.

Ovaj potez, koji će biti najavljen u petak na početku trodnevnog samita osmišljen je kao odgovor na kritike da su zapadne vlade osigurale glavninu vakcina za imunizaciju sopstvenog stanovništva. Takođe, to je pokušaj da se parira „diplomatiji vakcina“ Moskve i Pekinga, koje su prodale vakcine zemljama u razvoju, navodi FT.

Britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson) rekao da će Velika Britanija donirati najmanje 100 miliona doza Pfizer vakcina, samo nekoliko sati nakon što je američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) obećao da će SAD donirati 500 miliona doza vakcina istog proizvođača do kraja 2022. godine. Džonson je odbacio kritike da 100 miliona doza nije dovoljno za donaciju Velike Britanije.

Foto: Tanjug/AP

Prvu dozu vakcine u Velikoj Britaniji primilo je 77 odsto odraslih građana, a u SAD 64 procenta. Evropska unija odvojeno je obećala isporuku 100 miliona doza za afričke i druge zemlje u razvoju do kraja tekuće godine, prenela je AlJazeera, pozivajući se na Reuters.

Iako nije član G7, Kina će, kako se očekuje biti dominantna tema samita. Ideološki izazovi koje predstavlja njen uspon biće među najvažnijim temama, ocenjuje CNN, dodajući da će SAD pokušati da ubedi saveznike da se pridruže Vašingtonu i zauzmu oštriji stav prema Pekingu zbog politike u pokrajini Sinđin, u Hong Kongu i Južnom kineskom moru.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) pozvali su da se istraži poreklo pandemije Covid-19, pojačavajući pritisak na Peking da bude transparentniji. „Moramo da znamo gde je počela pandemija da bismo izvukli prave pouke i razvili prave alate kako bismo bili sigurni da se to više neće ponoviti“, rekla je predsednica EK.

Foto: Tanjug/AP

Izjava Ursule fon der Lejen može se tumačiti kao priključivanje Evropske unije politici SAD prema Kini, budući da iz Vašingtona poslednjih dana sve češće stižu zahtevi Pekingu da objavi autentične zdravstvene dosijee zaposlenih u epidemiološkoj laboratoriji u Vuhanu, gradu iz kojeg je prema zvaničnoj verziji potekao korona virus.

Za američkog predsednika Bajdena, italijanskog premijera Marija Dragija (Mario Draghi) i japanskog premijera Jošide Sugu ovo je prvo učešće na samitu G7, a za nemačku kancelarku Angelu Merkel poslednje, kao i za francuskog predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) u ovom mandatu. Lideri G7 imaće prijem kod britanske kraljice Elizabete Druge, a zatim će se okupiti na roštilju na plaži.

  • Anna

    11.6.2021 #1 Author

    Pa da popričaju o koroni i Kinezima uz roštilj i mlako pivo. 😂

    Odgovori

  • Tina

    11.6.2021 #2 Author

    Vesela druzina

    Odgovori

  • GocaBG

    11.6.2021 #3 Author

    Neka se oni lepo druze uz rostilj,a sve ostalo nije ni bitno toliko..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...