Borelj poziva na jačanje trgovine s Južnom Amerikom

Evropska unija želi da izbegne zavisnost od Kine

EUVesti

27.3.2023 09:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Evropska unija želi da izbegne zavisnost od Kine Evropska unija želi da izbegne zavisnost od Kine
Evropska unija nastoji da izbegne zavisnost od Kine kao što je bila zavisna od ruskog gasa, saopštio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku... Evropska unija želi da izbegne zavisnost od Kine

Evropska unija nastoji da izbegne zavisnost od Kine kao što je bila zavisna od ruskog gasa, saopštio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borell), pozivajući na jačanje trgovine sa Latinskom Amerikom.

„Otkrili smo da su zavisnosti, koje su bile gradivni elementi mira, takođe, oružje koje se može okrenuti protiv nas“, rekao je Borelj tokom govora na Ibero-američkom samitu u Santo Domingu u Dominikanskoj Republici, ukazujući na preteranu zavisnost Evrope od ruskog gasa, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Capital.ba.

To je izašlo na videlo u toku rusko-ukrajinskog sukoba, kada je Moskva ograničila isporuke gasa Evropi i prisilila kontinent da pronađe druge rute snabdevanja.

„Želimo da izbegnemo da nas odnos sa Kinom učini zavisnim kao što smo bili od Rusije“, naveo je Borelj.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...