omiljene destinacije su karipske države

Evropske banke kriju 20 milijardi evra godišnje po poreskim rajevima

BankeNovacSvetVesti

6.9.2021 15:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Evropske banke kriju 20 milijardi evra godišnje po poreskim rajevima Evropske banke kriju 20 milijardi evra godišnje po poreskim rajevima
Vodeće evropske banke godišnje „uštede“ oko 20 milijardi evra – što je ekvivalentno 14 odsto njihove ukupne dobiti – u poreskim rajevima, a među... Evropske banke kriju 20 milijardi evra godišnje po poreskim rajevima

Vodeće evropske banke godišnje „uštede“ oko 20 milijardi evra – što je ekvivalentno 14 odsto njihove ukupne dobiti – u poreskim rajevima, a među njima su Barclays, HSBC i NatWest Group, pokazuje najnoviji izveštaj EU Tax Observatory pri Pariskoj visokoj školi ekonomije (Paris School of Economics).

Ovi iznosi proizilaze iz analize koja je sprovedena o poslovanju 36 velikih evropskih banaka koje su dužne da javno saopštavaju podatke o svojim poslovnim aktivnostima.

Banke za koje se kaže da uživaju posebno nisku efektivnu poresku stopu na svoju dobit, manju od 15 odsto, uključuju Barclays, HSBC i NatWest (do prošle godine poznata pod imenom Royal Bank of Scotland), prenosi Guardian. Efektivna poreska stopa izračunava se kao odnos između ukupnog plaćenog poreza i ostvarene dobiti.

Portparol HSBC rekao je da banka „nije koristila strategije za izbegavanje plaćanja poreza, uključujući i one zamišljene da veštački preusmere profit na teritorije sa niskim porezima“.

Iz Barclays su istakli da je ova banka peti po veličini poreski obveznik u Velikoj Britaniji i da je plaćala poreze u svim zemljama u kojima posluje. Iz NatWest nisu odgovorili na upit koji su uputili novinari Guardiana.

Pojedine države i administrativne teritorije, poput Paname, Bermudskih ostrva, Britanskih Devičanskih ostrva ili Kajmanskih ostrva, još uvek podržavaju poresku stopu od 0,0 odsto za velike međunarodne kompanije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...