Otklonjena i poslednja prepreka

Evropski parlament odobrio trgovinski sporazum EU i Velike Britanije

EUVesti

28.4.2021 10:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Evropski parlament odobrio trgovinski sporazum EU i Velike Britanije Evropski parlament odobrio trgovinski sporazum EU i Velike Britanije
Trgovinski sporazum između Velike Britanije i Evropske unije nakon Brexita odobrio je Evropski parlament velikom većinom glasova, otklonivši poslednju prepreku ka punoj ratifikaciji sporazuma.... Evropski parlament odobrio trgovinski sporazum EU i Velike Britanije

Trgovinski sporazum između Velike Britanije i Evropske unije nakon Brexita odobrio je Evropski parlament velikom većinom glasova, otklonivši poslednju prepreku ka punoj ratifikaciji sporazuma.

Poslanici EU su sa 660 glasova „za“, pet „protiv“ i 32 suzdržana podržali sporazum o trgovini i saradnji, izveštava Rojters pozivajući se na saopštenje parlamenta.

Glasanje je održano u utorak, ali zbog korona mera ograničenja radnog vremena rezultat nije bio odmah poznat.

Odlukom Evropskog parlamenta završavaju se četvorogodišnji teški pregovori i polemike, kao i dugotrajno uzajamno nepoverenje nakon što je Britanija okončala 47-godišnje članstvo u EU.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) pozdravila je jutros odluku Evropskog parlamenta ističući da je primena trgovinskog sporazuma između Britanije i EU od krucijalnog značaja.

„Sporazum o trgovini i saradnji (TCA) predstavlja osnov za snažno i tesno partnerstvo sa Velikom Britanijom“, napisala je fon der Lajen na Twitter nalogu, dodajući da je „njegova dosledna primena od suštinske važnosti“, prenosi britanska agencija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...